Банкеръ Weekly

Съдби

Базата ни в Антарктида привлича учени от цял свят

"Благодарение на дългосрочната подкрепа на "Корпоративна търговска банка" АД българската база в Антарктида се превърна в притегателен център за учени от цял свят." Това сподели дългогодишният ръководител на експедицията проф. Христо Пимпирев след успешното завършване на 22-ата наша полярна експедиция. Мисията им започна през ноември, когато на ледения континент стъпиха 15 български учени. Последната група от тях вече пътуват обратно към България. Очаква се да пристигнат у нас навръх националния празник - 3 март.


Тази година базата ни на ледения континент (която разполага с няколко къщи, православен параклис, пощенски клон и изследователска лаборатория) е приютила и седем учени от пет държави, които са пожелали да работят по съвместни проекти с българските си колеги, похвали се проф. Пимпирев.


Заедно със свои португалски колеги учените ни са изследвали климатичните промени по замръзналата почва и ефекта от глобалното затопляне върху нея. Направени са проучвания и на уникални микробиологични организми от Антарктида, които да допринесат за намирането на лекарства за болести, за които все още няма открито лечение.


"Без подкрепата на "Корпоративна търговска банка" АД едва ли щяхме да провеждаме наука на такова високо ниво, което се цени в целия свят. Надяваме се партньорството ни да продължи и в бъдеще, защото знаем, че банката подпомага именно престижни за България дейности, сред които е и авангардната антарктическа наука", допълни проф. Пимпирев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във