Банкеръ Daily

Съдби

Бащата на либертарианския патернализъм получи Нобеловата награда за икономика

Американецът Ричард Талер е тазгодишният носител на Нобелова награда за икономика, съобщи Шведската кралска академия на науките. 72-годишният професор от Чикагския университет е удостоен заради изследванията си в сферата на поведенческата икономика.

В мотивите за награждаването на Ричард Талер се изтъква, че той е въплътил психологично реалистичните възприятия в анализи на вземането на решения в областта на икономиката. Чрез проучване на последиците от ограничената рационалност, социалните преференции и липсата на самоконтрол ученият показва как тези човешки черти систематично се отразяват на индивидуалните решения, както и на пазарните последствия.

Талер е теоретик на финансовото и икономическото поведение. Автор е на т. нар. теория за подтикването или на управляемия избор. Той е и баща на на термина "либертариански патернализъм" - стратегията, подтикваща човека към оптималния избор, продиктуван от разума, а не от чувствата или моментните желания.

Нобеловата награда за икономика се връчва от Шведската кралска банка, тъй като е учредена след смъртта на Алфред Нобел и не е част от неговото завещание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във