Банкеръ Weekly

Съдби

БАНКЕРИТЕ МЕЖДУ БРАЗИЛИЯ, ГЕРМАНИЯ И АНГЛИЯ

Поне за мъжката част от населението настъпи един блажен период - Световното първенство по футбол в Германия. Едва ли има друго международно събитие, което така да приковава вниманието към себе си. И това е напълно обяснимо - освен една от малкото останали игри, в която малките все още могат да спечелят срещу големите, футболът отдавна се е превърнал и в политика, и в бизнес за милиарди. Ето защо е малко изненадващо, че повечето банкови мениджъри у нас като че ли са имунизирани срещу футболната треска.
Разбира се, анкетата на БАНКЕРЪ показа, че има и изключения. Главният директор на ОББ Стилиян Вътев например се оказа запален фен на футбола. Той може би е единственият български банкер, присъствал на тазгодишния финал на шампионската лига в Париж между Арсенал и Барселона. Вярно е, че шефът на ОББ е в малко по-привилегировано положение от своите колеги, тъй като е член на съвета на директорите на международната картова организация МастерКарт за Югоизточна Европа. А тя е един от основните спонсори на най-престижната клубна надпревара на Стария континент и предоставя на хората в нейните управленски структури билети за тези мачове.
МастерКарт е сред най-щедрите спонсори и на сегашното световно първенство и няма да е изненада, ако Стилиян Вътев гледа наживо и някои от най-вълнуващите футболни сблъсъци в Германия.
Интересно е и друго - независимо от изричните уговорки, че не са изкушени от футбола, банковите мениджъри не само дадоха прогнозите си, но и впечатлиха специалистите със своите фаворити. Предпочитанията на известното със своя консерватизъм банково съсловие се колебаят най-вече между Бразилия, Англия и домакина Германия. Не са пренебрегнати и традиционно силните тимове на Италия, Аржентина, Холандия, Франция и Испания. Същевременно банкерите въобще изключват възможността Португалия, Швеция, Чехия или Хърватска да се доберат поне до финала, макар че една Гърция успя да стане европейски шампион, а през 1994 г. България игра на полуфинала на световното първенство в Съединените щати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във