Банкеръ Weekly

Съдби

БАНДИ ОСПОРВАТ ВЛАСТТА В БРАЗИЛИЯ

Сао Пауло, третият по големина град в света, неотдавна стана арена на безпрецедентна демонстрация на сила от страна на бразилските криминални структури. В продължение на няколко дни градът беше парализиран от улични боеве. Резултатът е около сто загинали и чудовищен спад на авторитета на бразилските власти.
Сао Пауло никога не е бил безопасно място за живеене. Но нито аз, нито моите приятели си спомняме някога да се е случвало нещо подобно, казва 26-годишната Кристияна, жителка на един от южните райони. В продължение на четири дни властта фактически беше взета от въоръжените банди на най-голямата престъпна групировка в Бразилия Първо столично командване, ПСК (Primeiro Comando da Capital, PCC)
Разузнаване с бой
Това, че ПСК има намерение да нападне града, било известно предварително. Почти месец преди началото на акцията представители на щата Сао Пауло получили послание от ръководството на групировката, което съдържало молба към управлението на затворите да се въздържи от планираното преместване на почти 800 особено опасни престъпници, включително и известни ръководители на ПСК, в два нови затвора. Там в условията на строг режим те трябвало да излежат остатъка от присъдите си в единични килии. Властите пренебрегнали съобщението, заявявайки, че нямат намерение да се поддават на шантажа на бандитите. Изглеждало, че и престъпниците са се отказали от атаката. Лидерът на престъпната групировка Маркуш Уилямс Ербу и най-близките му съратници (които се намирали в затвора) били разпитани само няколко часа преди началото на бандитската операция, но вече било късно.
Бойните действия започнали на 11 май вечерта. Едновременно в няколко района на Сао Пауло, както и в други градове на щата, стотици мъже, въоръжени с автомати и гранатомети, атакували полицейските участъци. Престрелката продължила няколко часа. На зазоряване всичко утихнало. Петима полицаи били убити, ранените се оказали десетки, а официалните съобщения гласели, че градът е станал жертва на нагло бандитско нападение, което обаче било отбито успешно от полицията. По-късно станало ясно, че нощната акция била само разузнаване с бой.
Уличните сражения
Стълкновенията се възобновили на следващия ден вечерта. В мишена се превърнали над 500 полицейски участъка, казарми и дори частни домове - бандитите знаели домашните адреси на полицаите. Някои от пазителите на реда познавали и по лице. Видях как двама маскирани влязоха в ресторанта, който е близо до нас. Те се приближиха до масата, на която седеше съпружеска двойка. Бандитите застреляха мъжа в упор - разказва жителка на Сао Пауло. - После разбрах, че убитият е бил полицай.
Според свидетелствата на журналистите от Folha de Sao Paulo, един от водещите вестници в града, престъпниците не се ограничавали в средствата за поддържане на терора - имало и взривове от бомби, и картечен огън от движещи се автомобили и снайперистки изстрели, и нападения на полицейски коли, бързащи към местопроизшествията.
Имах чувството, че бандитите са превзели властта - споделя 36-годишен жител на Итам Биби, един от южните райони на града. - Маскирани се разхождаха съвсем спокойно по улиците, откривайки огън по полицейските участъци. Те хвърляха гранати в баровете, където се знае, че се събират полицаи след дежурство, или просто влизаха в къщите. На следващия ден почти не видях полицай в нашия район и това беше добре - колкото по-далече е полицията, толкова е по-безопасно.
Настъпление по всички фронтове
Подобни координирани атаки били регистрирани в 20 други града на щата. Освен преките нападания на полицейски участъци престъпниците се опитали да разстроят и местната инфраструктура. Автобуси и автомобили били опожарявани в гаражите или направо на улиците. Когато боевете утихнали, се оказало, че хората не могат да се върнат към нормалния начин на живот. Те нямало с какво да отидат на работа, така че много учреждения в Сао Пауло - града, който се смята за деловата и промишлена столица на Бразилия, не отворили врати.
Нещата не се ограничили с уличните безредици. Наред с тях почти във всички места за лишаване от свобода избухнали затворнически бунтове. Властите били деморализирани. Едва ден по-късно полицията и служителите за сигурност започнали адекватни ответни действия. Полицаите, разбира се, се опитваха да дадат отпор на нападателите, но беше съвсем очевидно, че не са много наясно какво трябва да правят, твърди чуждестранен специалист, който работи и живее в Сао Пауло. Въпреки това, когато от федералната столица дошло предложение да бъдат изпратени армейски части и полицейски подкрепления за възстановяване на реда, губернаторът Клаудио Лембу отказал. Той заявил, че щатът разполага с достатъчно собствени сили, за да се справи с безредиците.
Най-напред били потушени затворническите бунтове. След това властите се заели с бандитите в Сао Пауло и околностите му. В града били прехвърлени допълнителни полицейски подразделения, които постепенно започнали да изтласкват престъпниците от улиците. Всички полицейски участъци били обградени от автомобили и бронетранспортьори. Жителите били посъветвани да не напускат домовете си, а случайните минувачи били спирани и разпитвани.
Планирано отстъпление
Впоследствие бе заявено, че бандитските изстъпления са потушени окончателно. Действително престрелките бяха прекратени, а бунтовете в затворите овладяни. Но много от жителите на щата са убедени, че властите нямат никаква заслуга за това. Нападателите си отидоха точно както и дойдоха, по команда - смята британецът Майкъл, който работи в Сао Пауло. - Отначало им беше заповядано да настъпват, след което получиха команда отбой. Това не беше бягство, а планово отстъпление след операция. Властите за пореден път показаха, че изобщо не са в състояние да контролират ситуацията.
Равносметката на загубите потвърждава подобно мнение. От почти стоте загинали по време на безредиците полицаите са абсолютно мнозинство. Мирните жители сред жертвите са малко, още по-малко са убитите сред самите бандити.
Аз съм вече на доста години, но никога не съм виждала такова неща, обяснява жителка на едно от малките предградия близо до Сао Пауло. - Лично за мен това е предупреждение към всички нас, че бандитите могат да организират истинска гражданска война, стига да го поискат.
Губернаторът на Сао Пауло естествено не е съгласен с тези изявления. Нито вчера, нито днес, нито утре Сао Пауло ще трепне пред престъпността. Той няма да бъде победен от бандитите, подчертава Лембу. Неговите думи обаче се възприемат като обикновена пропаганда. В Сао Пауло престъпността винаги е била проблем номер едно. Всеки в този град живее в постоянен страх, че ще бъде нападнат и ограбен на улицата. Ако не започнем да се борим с това сега, мисля, че ще стане още по-лошо. Хората просто ще свикнат да живеят по този начин. Точно тази цел преследват и престъпниците, казва студентът Алекс Силва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във