Банкеръ Weekly

Съдби

БАЛКАНСКА ТРЕСКА ОТНОВО ВЪВ ВИЕНА

До 14 май цели три седмици продължава фестивалът Балканска треска във Виена, на който миналата година бе поканен и в.БАНКЕРЪ (бр.18 от 06.05.2005). Още тогава музикалният критик и публицист Рихард Шуберт, куратор на проекта, разказа подробно за българския сегмент в тазгодишния фестивал и специално отбеляза участието на братята Константин и Александър Владигерови. Той бе включил в плановете си и кавалджията Теодоси Спасов, акордеонистите Петър Ралчев и Мартин Любенов заедно с още няколко от майсторите на балканския фюжън. В телефонен разговор г-н Шуберт уточни, че нашето участие тази година се допълва от Георги Янев с оркестър Орфей и Недялко Недялков с оркестър Икадем.
Концертите, около 20 на брой, и този път се провеждат в най-големия виенски джаз клуб Порги и Бес, който охотно домакинства на подобни прояви на импровизационната музика от Европа. В навечерието на Балканска треска във Виена бе представен първия CD на състава Freedom Fries, в който освен Александър Владигеров свирят и музиканти от Турция, Македония, Украйна, Австрия и Германия. Дискът е озаглавен Zirzop и включва 12 пиеси, които по много интересен начин рамкират историята на джаза от зараждането му до днешни дни. Част от програмата е посветена на диксиленда, а останалата обхваща пиеси с балкански фолклорен характер, едната от които е на тромпетиста Александър Владигеров. В началото на август съставът ще дебютира и на българската фестивална сцена - на 15-ия международен джазов фестивал Варненско лято, който съвпада с 80-годишнината на летните музикални празници в града. Нека припомним, че през 1926 г. на Варненско лято свири дядото на Александър - Панчо Владигеров.
Теодоси Спасов също води в австрийската столица интернационален състав - триото Инфернал, в което освен него участват македонецът Влатко Стефановски и сърбинът Мирослав Тадич. А виртуозният акордеонист Петър Ралчев, един от ранните партньори на Иво Папазов, е добре познат във Виена от честите му гостувания в програмите на различни клубове и концертни зали. На акордеона впрочем е отдадено осезаемо внимание, все пак Австрия е родината на инструмента и един от световните центрове на възраждането му днес.
Живеещият в града Мартин Любенов и неговия квартет Джаста праста също се представя на фестивала - вече като носител на Голямата награда на Австрия за т.нар. уърлд мюзик. Любенов е осигурил и участието на норвежкия си колега Стиан Карстенсен, добре познат в Европа като изпълнител на балкански фолклор. По този начин основният акцент в програмите на Балканска треска се поставя върху тримата акордеонисти Ралчев, Любенов и Карстенсен, всеки различен в своето изкуство. Ралчев е познат със своя виртуозитет (включително и на синтезайзър), което е отбелязано и във френската енциклопедия История на акордеона. Любенов е по-пестелив в изразните си средства и благотворно е повлиян от високата музикална култура и традициите на Австрия. Карстенсен следва пътя на Ралчев, но залага много на хумора и клоунадата, ползвайки умението си да свири и на други инструменти - тамбура, банджо, китара.
Както сподели специално за в.БАНКЕРЪ Рихард Шуберт, фестивалът е негова идея отпреди няколко години и има за цел да представи пред музикалната публика в австрийската столица богатството на фолклорните разновидности на Балканския полуостров. Част от програмите обикновено получават и звукозаписна реализация с пазарно предназначение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във