Банкеръ Weekly

Съдби

АЗИЯ НЕ ИСКА НАШЕСТВЕНИЦИ ОТ ВИСШАТА ЛИГА

Амбициозните планове на шефовете на английската Висша лига да изнесат част от шампионатните мачове зад граница предизвикаха яростен отпор не само на Острова, но и в повечето държави, набелязани за домакини. В началото на изминалата седмица организаторите на най-популярното футболно първенство на планетата обявиха, че от 2011 г. възнамеряват да добавят и един международен кръг към календара, мачовете от който да се играят през януари в градове като Пекин, Сидни, Мелбърн и Хонконг.
Винаги съм приветствал обмяната на опит между отделните федерации, но по никакъв начин не мога да открия разумен елемент в това предложение, отсече президентът на Азиатската футболна конфедерация Мохамед Бин Хамам, смятан за един от тримата най-влиятелни функционери във ФИФА. Бин Хамам добави, че лично ще помоли шефовете на отделните азиатски федерации да отхвърлят всяко подобно предложение от страна на Висшата лига. Според него евентуалният международен кръг от английския шампионат ще отклони вниманието от националните първенства в съответните държави и ще попречи сериозно на развитието на футбола в тях. Бин Хамам е открит противник и на летните турнета на отбори като Манчестър Юнайтед и Челси в Азия, като ги нарича безскрупулни и изцяло комерсиални. Според мен не е добра идея да се организират мачове от национални първенства на територията на чужди държави. Ако Висшата лига го стори, тя трябва да предостави реципрочни възможности за това и на своя територия, добавя Бин Хамам.
Футболната федерация на Австралия също официално заяви, че отхвърля предложението на англичаните. Изключваме категорично възможността друга федерация да организира мачове от вътрешните си турнири в Австралия и така да възпрепятства развитието на австралийското първенство, каза президентът й Франк Лоуи.
Идеята срещна сериозна съпротива и на Острова. Изпълнителният директор на Висшата лига Ричард Скъдамор обаче я защити и увери, че всичките 20 клуба от елитната дивизия са я приели и са готови да играят мачове на чужда територия, като се започне от сезон 2010-2011-а. Според него всеки от членовете на Висшата лига ще спечели минимум 5-6 млн. лири (7.3-8-5 млн. евро) от допълнителния международен кръг.
Скъдамор все пак призна, че плановете са още на етап консултации и че няма ясна идея точно как да бъде определено кой срещу кого ще играе в този 39-и кръг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във