Банкеръ Daily

Съдби

Асунсион е най-горещата столица на американския континент

Южна Америка е едно от най-странните и интересни места за пътешественика. Преплитането на митологията на индианците, на португалската и испанската култура, създава една магия от легенди, архитектура, вярвания и начин на живот, които впечатляват, и както книгите на Габриел Гарсия Маркес и Изабел Алиенде не оставят никого равнодушен.

На днешния ден през 1542 г. испанският конкистадор Алваро де Вака пръв достига до град Асунсио̀н (на испански: Asunción, на гуарани: Paraguay; официално Nuestra Señora Santa María de la Asunción). Днес той е столица на Парагвай и най-голям град в страната, в който живеят над 515 000 души.

Градът е главното пристанище на река Парагвай, както и индустриален и културен център на страната. Тук се произвеждат се обувки, текстилни изделия и тютюневи изделия. 

Парагвай (на испански: Río Paraguay, на португалски: Rio Paraguai) е сред най-дългите реки в Южноцентрална Южна Америка. Тя преминава през Бразилия и Парагвай, в близост до и по границата между Бразилия и Боливия, а също така е граница между Парагвай и Аржентина. Реката, която е дълга около 2625 км, е приток на река Парана. Рио Парагвай е най-дългата и най-пълноводната река на Парагвай. След Парана тя е вторият по важност търговски път на страната. Най-голямото пристанище по реката е в Асунсион.

Областта на град Асунсион е посетена най-напред от Хуан де Айолас, но градчето Нуестра Сеньора де ла Асунсион ( Успение Богородично) е основано на 15 август 1537 г. от Хуан де Салазар и от Гонзало де Мендоса.

През 1731 г. тук избухва едно от първите въстания срещу испанското колониално владичество. Негов водач е Хосе де Антекуера и Кастро. След Войната между Парагвай и Тройният съюз (Аржентина, Бразилия и Уругвай, 1865 - 1870 г.) градът е окупиран от бразилски войски чак до 1876 година.

В Асунсион се намира Националният пантеон, където са погребани много национални герои. Той е по-малко подобие на Домът на инвалидите ( L'hôtel national des Invalides) е комплекс от здания в Париж, включващ музеи и паметници на военната история на Франция. Известен е още като Дворец на инвалидите или само Инвалидите (Les Invalides). Той е архитектурен паметник, посветен на френските воини, загинали във войните. През 1670 г. не съществува нито една институция, която да подслони воините-инвалиди, останали без средства, и воювали за Франция. Тогава Луи X!V прави жест към войниците, които са му служили в неговите походи, и решава да построи "един кралски дом, достатъчно голям, за да приеме и подслони всички сакати и остарели офицери и войници и да им осигури един фонд за тяхното съществуване". На 24 февруари 1670 г. Кралят Слънце издава заповед за започване на строежа. Това е един от първите (ако не първият) инвалидни домове в Европа. Днес комплексът също приема инвалиди, а освен това в него са разположени няколко музея и некропол на военни.

Асунсион е най-горещата американска столица в климатично отношение. Високи температури тук има целогодишно, а най-високата е измерена през април 2007 г. (42 °С).

Република Парагвай (на испански: República del Paraguay) е държава в Южна Америка. Граничи на юг-югозапад с Аржентина, с Бразилия на североизток и с Боливия на северозапад. Парагвай е вътрешноконтинентална държава, която подобно на Боливия, няма излаз на море или океан. Те са единствените две страни в Южна Америка, без пристанище.

Facebook logo
Бъдете с нас и във