Банкеръ Daily

Съдби

Астроном: Можем да очакваме по-студен период през по-голямата част от 21 век

Струва си да поговорим за връзката слънце – климат и състоянието на слънчевата активност върху процесите на Земята и специално на климата. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ геофизикът и астроном доц. Борис Комитов, според когото в момента сме свидетели на сумарен ефект от три тенденции: Слънцето навлиза в период на поредния минимум на 11-годишния слънчев минимум. Като казваме навлиза, това не означава, че 2017-та година е такава епоха, по-скоро в момента сме някъде в предверието на минимума на 11-годишния слънчев цикъл. Самият минимум ще бъде, по различни прогнози, включително и това, което имаме като резултати от наши изследвания, през 2019- 2020 година. В момента повечето специалисти са склонни да смятат, че ще бъде около май-юни 2020-а година.

Всички дълбоки и студени зими са около слънчевите минимуми, поясни той. Модерни изследвания са доказали, че трябва да очакваме климатичен минимум около 2020-а година. Втората основна тенденция се наслагва към първата, обясни той: Навлизаме в поредния слънчев минимум, което означава, че следващите 11-годишни слънчеви цикли ще бъдат по-слаби по амплитуда от досега изминалите няколко, примерно - до края на 20-и век. В дългосрочен план, в рамките на по-голямата част от 21-ви век, можем да очакваме един по-студен период.

При застудяване се засилват всички аспекти на държавността, интересът към военните науки и високите технологии, категоричен е ученият.  Българската икономика скоро ще има нужда от евтина електроенергия, допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във