Банкеръ Weekly

Съдби

Асанж омръзна и на еквадорците

По ирония на съдбата нито Асанж, нито враговете му, нито неговите домакини искат престоя му в еквадорското посолство да продължи.

В британските медии се появи информация, че се кроят планове за бягството на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж. През 2012-а той получи политическо убежище от Еквадор и вече над три години се намира в посолството на тази страна в Лондон. Но в момента, в който прекрачи прага на дипломатическата мисия, ще бъде арестуван незабавно от британските власти и екстрадиран в Швеция.   

Оказва се, че служители на посолството са разработили няколко варианта за бягството на Асанж. Един от тях предвиждал да го преоблекат и да го преведат по покривите на съседни сгради до хеликоптерна площадка. Според друг вариант Асанж трябвало да изчезне в тълпата, още повече че в непосредствена близост до дипломатическото представителство има универсален магазин, който винаги е пълен с хора.  

Дипломатите разглеждали и възможността да назначат Асанж за специален представител на Еквадор в ООН, което би му осигурило неприкосновеност, и да го изведат от сградата на посолството със служебен автомобил. Обмисляло се и да го скрият в чувал с дипломатическа поща. Този план би имал повече шансове за успех, тъй като според някои информации британската полиция имала заповед да арестува Асанж при всякакви обстоятелства, дори при наличието на имунитет.

Неотдавна изтече петгодишният срок на действие на три от четирите обвинения срещу краля на компромата, за които той трябваше да отговаря пред съда в Швеция. Най-тежкото обаче, за изнасилване, все още е сила и удължава принудителния престой на Аасанж в еквадорската дипломатическа мисия. Всъщност това, което най-много тревожи основателя на WikiLeaks, е, че шведските власти може да го екстрадират в САЩ - там го очаква  процес за разкриването на секретна военна и дипломатическа информация.

Така или иначе, Асанж е принуден да продължи да се крие в еквадорското посолство, където животът му не е чак толкова приятен. Той обитава малка стая и понякога влиза в конфликти със служителите на мисията. Казват, че през 2012-а, малко след настаняването му, Асанж проникнал в охраняемо помещение, което станало повод за скандал с пазача. През януари 2013-а охранители чули силен шум от стаята на Асанж и след като влезли в нея, видели преобърната библиотека и основателя на WikiLeaks, който крещял и говорел несвързано. Честите нощни кошмари на Асанж  предизвикали опасения за психическото му здраве. Дори била обсъждана необходимостта за ограничаване на достъпа му до алкохол. И макар дипломатите да са единодушни, че емоционалните изблици в случая са разбираеми, все пак присъствието на страничен човек предизвиквало силен стрес сред персонала и понякога нарушавало обичайния режим на неговата работа.

Времето, прекарано в еквадорската дипломатическа мисия, няма как да не се отрази на душевното равновесие на Асанж. Макар че той се опита да го осмисли, опитвайки късмета си на различни поприща. Успя да поработи като водещ на шоуто World Tomorrow, отличено със сребро на международния New York Festivals, да стане член на журито на най-големия британски кинофестивал – Raindance, и дори се появи в една от сериите на "Семейство Симпсън". През 2013-а, за да подгрее за пореден път интереса на публиката към себе си, Асанж реши да започне политическа кариера и създаде партията Wikileaks, с която участва във вота за австралийския парламент. Той дори успя да заснеме предизборен клип, в който преоблечен като рокер из­пъл­ня­ваше пе­сен­та You’re the Voice на ав­с­т­ра­лийс­кия поп пе­вец Джон Фар­нъм. Това предизвика смесени чувства сред избирателите - едни помислиха, че се е побъркал, а други оцениха изпълнението му като успешен пропаганден ход. Но ни­то пре­диз­бор­ни­те обе­ща­ния, ни­то стран­ни­ят клип му помогнаха да събере достатъчно гласове.

По някое време Times of India съобщи, че Асанж възнамерява да предложи соб­с­т­ве­на ли­ния от облекла и ак­се­со­а­ри в пар­т­ньор­с­т­во с ин­дийс­ка фир­ма. Известно е, че той няма опит в съз­да­ва­не­то на дре­хи, затова пък има зад гър­ба си един не дотам ус­пе­шен експе­ри­мент да ра­бо­ти в мод­ния биз­нес. През 2014-а тряб­ва­ше да учас­т­ва дис­тан­ци­он­но ка­то ма­не­кен в мод­но­то ре­вю на Бен Уес­ту­уд, син на ди­зай­не­ра и ос­но­ва­тел на сти­ла пънк Ви­ви­ен Уес­ту­уд. Но после раз­мис­ли и от­ме­ни учас­ти­е­то си.

Може би единствената утеха на Джулиан Асанж е, че не само той страда от пребиваването си в еквадорското посолство. Сградата е обект на денонощно полицейско дежурство, което излиза през носа на британските данъкоплатци.  

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във