Банкеръ Weekly

Съдби

Асанж избра свободата

На пресконференция в посолството на Еквадор в Лондон през седмицата позабравеният напоследък основател на сайта Wikileaks Джулиан Асанж събра двайсетина журналисти. Пред тях той съобщи, че възнамерява скоро да напусне дипломатическата мисия. Репортерите бяха толкова смаяни от изявлението му, че забравиха да питат за подробности. Малко, но съществено уточнение направи прессекретарят на Wikileaks, Кристин Храфнсон. Той заяви, че Асанж няма да се предаде на британските власти и ще напусне шикозния район Найтсбридж само след като правителството на Великобритания "свали обсадата".


Журналистите останаха с впечатлението, че австралиецът знае повече, отколкото казва. Може би обсадата наистина ще бъде свалена в близко бъдеще. Вярно, че в навечерието на пресконференцията, министърът на външните работи на Еквадор, Рикардо Патино, обеща и занапред да защитава основателя на Wikileaks, заявявайки, че Лондон не е съгласен на компромис. Въпреки това министърът се надява да се срещне с новия шеф на британския Форин Офис ,"Филип Хамънд " и да обсъди с него (за кой ли път) съдбата на доброволния затворник на посолството. "Дойде време за освобождаването на Джулиан Асанж - заяви Патино. - Дойде време най-после да бъдат зачетени и неговите права".


Четиридесет и три годишният гражданин на Австралия, Джулиан Асанж, живее в посолството на Еквадор от 2012-а. Там му е отделена самостоятелна стая, в която въпреки спартанското обзавеждане, има камина, бягаща пътека и ултравиолетова лампа. Основателят на Wikileaks поиска убежище от латиноамериканската държава веднага след като британски съд взе решение за екстрадирането му в Швеция. Заповедта за арест бе подписана от стокхолмски съд още през 2010-а, а през юли тази година бе потвърдено, че претенциите на шведската Темида остават в сила.


Впрочем Асанж не се страхува нито от заповедта, нито от мъглявите и зле подплатени обвинения на две шведски дами в изнасилване. Той се страхува, че Стокхолм ще го предаде на американците, които му имат зъб. Причината е, че Wikileaks публикува хиляди секретни документи за войните, водени от САЩ в Афганистан и Ирак. Сегашният статут на Асанж няма да попречи на американците да го изправят пред съда. През август 2012-а той получи дипломатическо убежище в Еквадор. Впрочем тези две години не бяха лесни за австралиеца. На пресконференцията той разказа, че заради липсата на слънчева светлина в помещението, където обитава, е развил заболявания на очите, сърцето и белите дробове, но отхвърли вероятността да се предаде на властите заради лошото си здраве.


Може би единствената му утеха е фактът, че не само той страда от пребиваването си в дипломатическата мисия. Под "обсада" на посолството се има предвид денонощното дежурство на няколко полицаи около сградата. То струва на британските данъкоплатци 10.8 млн. долара. Въпреки това представители на Скотланд Ярд нееднократно са заявявали, че щом Асанж напусне посолството, ще бъде незабавно арестуван и екстрадиран в Швеция в рамките на десет дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във