Банкеръ Weekly

Съдби

АРТКИНО ВЪВ ВРЕМЕ НА КОМЕРСИАЛИЗАЦИЯ

С прожекция на филма Детето, носител на Златна палма от последния кинофестивал в Кан, започна 10-ото издание на Международния София Филм Фест. Той ще продължи до 19 март, а допълнителната му програма обхваща и седмицата от 20 до 27 март. Любителите на киното от столицата ще могат да видят общо 96 игрални, 28 документални и 24 късометражни филма. За четвърта поредна година фестивалът ще се пренесе и в Бургас, а за първи път подборка от най-интересните заглавия ще бъде предложена и на зрителите в Пловдив.
В международния конкурс за Голямата награда на Стела Артоа ще се състезават 13 филма от Германия, Франция, Русия, САЩ, Румъния, Босна, Великобритания, Иран, Турция, Аржентина и Виетнам. Отличие за цялостен принос ще получат и двама български режисьори - Рангел Вълчанов и Николай Волев.
Галапрожекциите и предпремиерите включват филми на световни имена като Ларс фон Триер (Мандерлей), Ким Ки Дук (Стик № 3 - награден за режисура във Венеция), Данис Танович (Ад), Патрис Шеро (Габриела), Гюс ван Сант (Последни дни - посветен на живота на Кърт Кобейн) и др. В програмата е включен и Капоти, донесъл преди броени дни Оскар на Филип Сиймур Хофман за невероятното му превъплъщение в образа на знаменития писател Труман Капоти.
Европейски екран е традиционно най-богатата рубрика. Сред близо 30-те ленти са Персона нон грата на Кшищоф Зануси, Братя на Сузане Биер, Скъпа Уенди на Томас Винтерберг, С главата надолу на Петр Зеленка...
Новото руско кино ще има силно присъствие тази година заради включването на нашумели заглавия, като Статски съветник, Космосът като предчувствие (голямата награда на кинофестивала в Москва), Първите на луната, Град без слънце, Гарпастум. Най-голям зрителски интерес несъмнено ще предизвика премиерата на 9-а рота в присъствието на режисьора Фьодор Бондарчук.
Рубриката
Балкански филмови срещи
предлага най-значимото от киното на региона в момента. Открояват се словенският От гроб на гроб на Ян Цвиткович (най-добър млад режисьор в Сан Себастиан 2005, най-добър филм във Варшава), хърватският Какво е мъж без мустаци, румънският Смъртта на г-н Лазареску на Кристи Пую (призът на Особен поглед в Кан, голямата награда в Триест и Клуж и втората в Чикаго).
Силно британско участие е осигурено със съдействието на Британския съвет. Във връзка с гостуването на Алън Паркър ще бъдат показани за първи път у нас неговите филми: Къмитмънтс и Слава, а също така и популярните Стената, Среднощен експрес, Пилето, Евита и Прахът на Анджела. Сър Алън Паркър ще получи и Наградата на София за цялостен принос в киноизкуството.
Документалната програма ще е по-богата от всички издания досега. Своите премиери в столицата ни ще направят Самодейци на Светослав Драганов (носител на Златен ритон 2005), Невидими на живеещия в Канада Константин Боянов, Тотално отричане на живеещата в САЩ и Канада Милена Кънева, Пилешки избори на Горан Радованович, Смъртта на работника на австриеца Майкъл Главогер, Кастинг в Холивуд на Файт Хелмер, Битката за Троя на Красимир Терзиев. Специален акцент ще има върху творчеството на Николай Волев и Златина Русева.
Директорът на София Филм Фест Стефан Китанов:
ГОЛЯМОТО ПОПАДЕНИЕ И ТОЗИ ПЪТ СА КАЧЕСТВАТА НА ЗАГЛАВИЯТА
Никога не бих се поддал на натиск за отстъпление в посока на комерсиализиране на фестивала. Всъщност на мен би ми се искало той да се комерсиализира, но само в следния смисъл - все повече хора да гледат арт филми.
Смятам, че най-голямото попадение и този път е качеството на подбраните заглавия, които предимно са осигурени специално за фестивала. А що се отнася до гостите на нашия форум, убеден съм, че сред тях има няколко имена, които биха се превърнали в център на внимание и ако присъстваха на всеки от най-големите фестивали по света. Това са сър Алън Паркър, Фолкер Шльондорф и Тери Джоунс.
Много важен акцент в работата ни е програмата София Мийтингс, която отново събира европейския елит във филмопроизводството. Голяма част от чуждестранните гости идват специално за сегашното й трето издание. Целта на тази инициатива е двояка. От една страна, да се представи българското кино пред селекционери от Кан, Берлин, Венеция, Карлови Вари, Москва, Монреал..., което ще направим на закрити прожекции, защото почти всички нови български заглавия все още не са завършени. А от друга страна - да бъдат представени нови наши и балкански проекти пред финансиращи западни организации, потенциални партньори, директори на фондове, дистрибутори.
От всеки фестивал в чужбина, който посещавам, черпя идеи, но вече с гордост мога да кажа, че и редица чуждестранни фестивали вземат идеи от нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във