Банкеръ Daily

Съдби

Арестуваха „момичето със зелените очи“ от известната корица на National Geographic

Афганистанката Шарбат Гула, известна в цял свят, като "момичето със светлозелените очи", чиято снимка се превърна в една от най-разпознаваемите корици на списанието National Geographic, е била арестувана в Пакистан обвинения в притежание на фалшиви документи.

Гула е арестувана в пакистанския град Пешавар. Тя е застрашена от до 14 години затвор и глоба от между 3000 и 5000 долара. 

Афганистанката е една от хилядите афганистански бежанци, които опитали да измамят компютризираната пакистанска система за регистрация и да получат гражданство. 

Снимката на Шарбат Гула, дело на фотографа Стив Маккъри, й спечели прозвището Мона Лиза на афганистанската война. Маккъри прави прочутата снимка през декември 1984 г., когато момичето е на 12 години и живее в бежански лагер на афганистанско-пакистанската граница. 

Снимката се появява на корицата на сп. "Нешънъл джиографик" през юни 1985 г. и е масово използвана като илюстрация на тежкото положение на бежанците.

След продължило 17 години издирване през 2002 г. легендарният фотограф успява да проследи жената до отдалечено село, където тя живее омъжена за пекар, от когото има три деца.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във