Банкеръ Weekly

Съдби

Арабски приказки

Лубна ал -Касими
S 250 9de2d592 c8c1 4e4a b217 ead9e28bbd36
S 250 c3d59d0c 4c19 4021 9ffa 6685b04c222d

Преди няколко години шейхът Лубна ал-Касими оглавяваше рейтинга на най-влиятелните арабски жени на списание Arabian Business Magazine. Тя е първата жена в Обединените арабски емирства, завършила компютърни науки в чужбина. А след това е първата представителка на нежния пол на позицията софтуерен инженер в Управлението на пристанищата на Дубай. И накрая стана първата жена министър в Обединените арабски емирства. До края на 2017-а Лубна ал-Касими оглавяваше ведомството за външната търговия, а преди това е била министър на икономиката и планирането. Наред с това се бори за правата на жените, призовавайки правителството на емирството да отпусне безвъзмездни средства за образованието на момичетата в Пакистан и Йемен. "Аз не се застъпвам за еманципацията на жените и не казвам, че те задължително трябва да работят  - казва Лубна ал-Касими. -  Но е време да се отървем от стереотипите в детските книги от рода на "мама готви, а татко работи". 

Амал  Клуни е родена в Бейрут, но след това се премества със семейството си във Великобритания. Учи в Оксфорд, а след това продължава образованието си зад Океана в нюйоркската School of Law. "Студентите, особено онези, които идваха от Близкия изток, говореха само за нея. И за майка й, известната журналистка Бария Аламудин. Още тогава беше ясно, че момичето ще остави собствена следа в историята" - спомня си състудентката на Амал - Гилад Зукърман.

Съпругата на прочутия актьор Джордж Клуни е един от най-търсените адвокати по правата на човек в света. През последните години сред клиентите й фигурират основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж, бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко и бившият президент на Малдивите Мохамед Нашид. Амал Клуни дебютира в рейтинга на най-влиятелните арабски жени още преди три години, заемайки второто място. Днес тя продължава адвокатската си дейност и се грижи за отглеждането на близнаците Ела и Александър. 

"Сивият кардинал" и "Пурпурната роза на Катар" са само част от прозвищата на шейха Моза бинт Насер. На 18 години тя става втора съпруга на престолонаследника на Катар, но тогава не се радвала на късмета си. Моза почти не познавала бъдещия си спътник в живота, за когото се омъжва по волята на свекъра си. Въпреки това тя става любимата съпруга на Хамад бин Халиф ал-Тани. Вероятно затова й е позволено да се намесва активно в обществения и политически живот на Катар. Впоследствие Forbes включва Моза в списъка на 100-те най-влиятелни жени в света.

Една от големите увлечения на майката на сегашния емир на Катар е модата, а любимата й марка е Valentino. През 2012-а италианският бранд стана собственост на кралското семейство срещу 700 млн. евро. Казват, че сделката била извършена по настояване на нейно височество.

Заха Хадид, която почина внезапно през март 2016-а от бронхит, е най-известната жена архитект в света. Родена е в Багдад през 1950-а, а през 1977-а завършва образованието си в Арехитектурната асоциация в Лондон. Две години по-късно основава собствената се архитектурна компания  Zaha Hadid Architects.

Заха Хадид е първата жена в света, удостоена с една от най-престижните награди за архитектура "Прицкер". Малко преди смъртта си тя стана и първата дама, отличена със златния медал на Кралския институт на британските архитекти. Сред най-известните й творби са Операта в Гуанджоу, Лондонският център за водни спортове, мостът "Шейх Зайед" в Абу Даби и други обекти по целия свят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във