Банкеръ Weekly

Съдби

АНТИТЕРОРИСТ НОМЕР ЕДНО

Английските медии, които следят внимателно развоя на антитерористичната операция в страната, смятат че министърът на вътрешните работи Джон Рийд вече е главният претендент за премиерското кресло. Разкритият навреме терористичен заговор му даде възможност да изпревари по рейтинг финансовия министър Гордън Браун, за който до неотдавна се смяташе, че ще оглави британското правителство в близките месеци.
Вездесъщият Джон
През последните седмици шефът на английското външно министерство Джон Рийд се превърна в основен източник и повод на новини за британските медии. Триумфално проведената антитерористична операция му позволи да затъмни всички политици в страната.
Звездата му изгря на пресконференцията, на която Рийд съобщи, че Скотлънд Ярд е успяла да обезвреди 23-ма въздушни терористи и по този начин да спаси живота на хиляди хора. Случайно или не, сензационните факти бяха изнесени в момент, когато премиер-министърът Тони Блеър се намираше на почивка на остров Барбадос. Той не прекъсна отпуска си и по този начин даде шанс на вътрешния министър еднолично да преживее триумфа. Рийд оцени този жест и се отплати на премиера, като увери журналистите, че е държал Блеър в течение по време на цялата операция.
Затова пък другите водещи политици в страната, на първо място вицепремиерът Джон Прескот и министърът на финансите Гордън Браун, останаха някак встрани от случващото си. Първият, който и без това не се ползва с особена популярност, се задоволи с едно трудно разбираемо и недотам съдържателно обръщение към народа в рамките на 90 секунди. По-късно то беше разкритикувано от всички медии. А вторият не пророни и дума за терористичния акт, защото по това време си почиваше в Шотландия. Създаде се впечатлението, че Джон Рийд просто не е сметнал за необходимо да уведоми за подготовката на операцията нито един от колегите си от кабинета.
Така или иначе шефът на английското вътрешно ведомство успя без особени усилия да убеди обществеността, че предотвратяването на втория 11 септември е негова заслуга. Впрочем не всички му повярваха. Десните вестници отбелязаха, че Рийд се е държал като изкусен апаратчик, който се е възползвал от отсъствието на Тони Блеър, за да изтласка Джон Прескот, като не го е поканил на съдбоносното заседание на антитерористичната комисия в нощта на 10 август. Рийд се научи доста добре сам да си прави PR - така коментира в пресата поведението му един от раздразнените министри.
Лоялните на правителството вестници пък определиха маниера му на поведение като президентско, отбелязвайки, че буквално за една нощ Джон Рийд е станал суперзвезда и автоматично се е превърнал в един от основните претенденти за лидерството в управляващата Лейбъристка партия.
През тези дни той сякаш беше навсякъде. Рийд очевидно се чувства като кандидат за партиен лидер. - твърди парламентаристът от Лейбъристката партия Йън Гибсън. - Ако не загуби темпо, авторитетът му в очите на депутатите и шансовете да стане премиер ще нараснат още повече.
Всемогъщият Рийд
Сегашният министър на вътрешните работи е един от най-опитните политици във Великобритания. Той започнал да се занимава с обществена дейност още в университета, а в края на 60-те години на ХХ век дори станал член на английската комунистическа партия. По-късно той коментира този факт така: Какво ли не ми се е случвало - бях комунист, вярвах и в Дядо Коледа.
Най-големите си успехи обаче Рийд бележи именно в редовете на Лейбъристката партия. Бидейки един от най-близките съратници на Тони Блеър, той е изпробвал почти всички длъжности в неговото правителство. От идването на лейбъристите на власт Рийд е заемал последователно постовете на министър на транспорта, министър за Шотландия, министър по делата на Северна Ирландия, министър без портфейл - председател на Лейбъристката партия, спикер на Палатата на общините, министър на здравеопазването и министър на отбраната.
Междувременно в този кариерен слалом Рийд успя да си спечели и скандална слава. Когато чул в парламента, че го местят от спикерската длъжност на поста министър на здравеопазването, той възкликнал на всеослушание: По дяволите, само не на здравеопазването! Оттогава това изречение се превърнало в едно от неговите прозвища.
Може би недоволството на Рийд е породено от факта, че самият той винаги е бил далече от здравословния начин на живот. До 50-ата си година той бил известен с пристрастеността си към алкохола и дори си признавал, че един от приятелите му по чашка е сега издирваният от Хагския трибунал Радован Караджич. През 1994 г. Джон Рийд гостувал на тогавашния лидер на босненските сърби във вилата му в Женева. След като през 1994-а престанал да пие, Рийд се превърнал в заклет тютюнджия и пушел по 60 цигари дневно. Но, вече станал министър на здравеопазването, той тържествено се отказал от този си порок.
Впрочем мнозина уважавани британци и до ден днешен се съмняват, че всички вредни навици на Рийд са останали в миналото. През април тази година полицаи откриха в хола на дома му незначително (по-малко от грам) количество марихуана. Рийд заяви, че няма понятие откъде се е появил наркотикът в дома му. Така или иначе срещу него не бяха повдигнати обвинения.
Но тази толкова противоречива биография не само може да не попречи, а напротив - да помогне на политическата кариера на вътрешния министър. Малките скандали в миналото твърде изгодно го отличават от неговите по-праволинейни, но затова и по-незабележими за избирателите колеги.
Тържествуващият министър
Спекулациите около премиерските амбиции на Джон Рийд се свързани с това, че във Великобритания отдавна чакат оставката на Тони Блеър. Формално неговите пълномощия изтичат през 2009 г., но на всички е известно, че в Лейбъристката партия съществува договореност Блеър да напусне поста си по-рано. Мнозина партийни лидери признават, че още преди парламентарните избори през 2005 г. Тони Блеър и сегашният министър на финансите Гордън Браун са се разбрали да си поделят този премиерски мандат поравно - през първата половина - до началото на 2007-а правителството да оглавява Блеър, а след това той ще отстъпи лидерството в партията и премиерското кресло на Браун.
Но както по всичко личи, тези договорености може и да не бъдат изпълнени. Напоследък, въпреки демонстрациите за пред публика, отношенията между Блеър и Браун са се изострили до краен предел. Сегашният финансов министър се сочи за неофициален приемник на Блеър вече девет години, откакто всъщност премиерът управлява страната. Напоследък нервите на Браун видимо не издържат и той дори си позволява да критикува открито Блеър във вестниците. В едно неотдавнашно интервю министърът сравни действащия премиер с Маргарет Тачър, която през 1990 г. не искаше да се оттегли от поста си, но беше принудена да си отиде под натиска на съпартийците си.
При това положение малцина се съмняват, че Тони Блеър би искал да остави в креслото си по-сговорчив човек от Гордън Браун. Министърът на финансите се смята за лидер на лявото крило на лейбъристите и е готов да пренебрегне много от реформите, започнати от сегашния премиер. Така че Джон Рийд би могъл да стане идеалният приемник за Тони Блеър.
Междувременно Рийд започна атака срещу своя бъдещ съперник Гордън Браун. В разгара на антитерористичната операция министерството на вътрешните работи дни наред се опита да запази в тайна имената на арестуваните престъпници. Министерството на финансите обаче отказа да се съобрази с това. Веднага щом Скотлънд Ярд предаде списъка на заподозрените във ведомството на Браун, за да бъдат замразени банковите им сметки, финансовото министерство предостави сензационните сведения на медиите. Джон Рийд се възползва от това, за да обвини Гордън Браун в пренебрежително отношение към сигурността на британците.
Засега тактиката на Рийд му носи успех. Според анкета, публикувана преди броени дни, повечето англичани са за засилване на мерките за сигурност и по-агресивна борба с тероризма. Например 69% от запитаните са сигурни, че срокът за задържане под стража на заподозрените в тероризъм, без да им бъдат предявени официални обвинения, трябва да се увеличи от 28 на 90 дни.
Твърдите действия на Джон Рийд дотолкова се харесват на британците, че получи похвали дори от политическите си противници. Лидерът на консерваторите Дейвид Камерън например, след като разкритикува действията на правителството като цяло, отбеляза, че напълно подкрепя дейността на Джон Рийд и оценява високо усилията, които той полага.
Рийд продължава да нагнетява страховете с ясното съзнание, че тази политика му носи успех. В средата на миналата седмица британският министър събра на антитерористично съвещание шефовете на министерствата на вътрешните работи от Евросъюза. След като се похвали със собствените си успехи, Рийд предупреди колегите си, че терористичната заплаха е надвиснала над цяла Европа. Когато форумът завърши, Рийд разговаря дълго на четири очи с френския си колега Никола Саркози. Който пък е главен претендент за президентския пост на предстоящите избори във Франция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във