Банкеръ Weekly

Съдби

Античната гробница на Хонорий отвори врати

От 27 август е отворена за посещение Античната гробница на Хонорий - най-важната от 50-те гробници, открити около базиликата "Света София". Засега тя е единствената намерена у нас късноантична гробница с изписано името на погребания и вече е достъпна за публиката като част от музея под църквата. Комплексът от V-VI век се намира пред църквата "Света София" и е защитен със стъклена конструкция.


В погребалната камера са открити костите на възрастен човек, който се смята, че е бил виден гражданин на Сердика, може би епископ. Името на погребания е изписано в гробницата, което се среща изключително рядко. Предположенията са, че това е същият Хонорий, участник в Сердикийския събор през IV век.


Самата гробница има правоъгълна форма и свод, изградена е от тухли. Освен надписа "Хонорий, раб Христов (Божи), слава на Отца и Сина и Светия дух" вътрешността на гробницата е декорирана с червени кръстове и флорални мотиви в червени и зелени тонове.


Гробницата е открита при строеж на канализация през 80-те години, но вместо да бъде взето решение за нейното консервиране и реставриране, част от нея е разрушена, а канализацията прави само малка чупка. Край гробницата на Хонорий при разкопки са открити още няколко, които са част от некропола под базиликата "Света София". Планира се през следващите години да бъде прокопан тунел между подземието на църквата и гробницата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във