Банкеръ Daily

Съдби

Англиканската църква - инвеститор №1

Търговският център City Creek е един от най-важните елементи на бизнес империята на мормоните.
S 250 23367115 c6cb 424b bc4a 34c9eff8dc04
S 250 bef28cc5 e5df 4c88 9522 b436b328b44a

Църквата на Англия, управляваща активи за над 7.9 млрд. паунда, съобщи, че е получила 17.1% доход от вложенията си. Според данните за 2016-а тя е най-успешният британски инвеститор. Впрочем и други религиозни учреждения не разчитат единствено на пожертвувания, а реализират собствени бизнес стратегии. 

От изследването на социологическата служба Pew Research излиза, че най-много богаташи (с годишен доход над 100 хил. долара) има сред евреите - 44 на сто, следват индусите - 36%, и православните християни - 29 процента. Най-малко заможни са последователите на "Свидетелите на Йехова" - 4 на сто, а при атеистите средният показател е 21 процента.

Така или иначе, религиозните организации притежават собственост, която трябва да се обслужва и ремонтира, както и щат от служители, на които е необходимо да се плащат възнаграждения. Което означава, че няма как да минат без финансово-стопанска дейност. Колкото до постъпленията, най-естественият източник на доходи за църквите са доброволните пожертвувания както на редовите енориаши, така и на най-богатите. Те получават приходи и за изпълнение на различни религиозни обреди и от търговията с предмети. Тези средства обаче не са им достатъчни, особено ако се налага да стопанисват големи сгради, да поддържат голям персонал и да организират пищни обреди. В такива случаи църквите са принудени да се занимават и с бизнес.

За онези, които акумулират големи суми, банковата и инвестиционната дейност е съвсем естествена и тя на свой ред зависи от доктрината на самата конфесия. Мюсюлманите например смятат за неприемливи лихвите върху заемите. Те не влагат пари в компании, които произвеждат свинско месо, алкохол или са свързани с развлекателната индустрия. Християнските инвеститори пък не купуват акции на фирми, печелещи от продажбата на оръжие, тютюн и хазартни игри. Католиците се въздържат от инвестиции в ценни книжа на производителите на контрацептиви. Изобщо всяка структура има свои правила за инвестиране и правене на бизнес. 

Стратегията на Ватикана

Бюджетът на Ватикана надхвърля 300 млн. долара. Един от източниците на доходи за града-държава са удръжките от наема за земята, която е собственост на църквата в католическите държави. По същество това е десятък. Освен това в папската хазна постъпват приходи от туризъм - заплащане на екскурзии, печалба от продажба на пощенски марки, сувенири, печатна продукция, както и от сеченето на монети.

Постъпленията, които не са свързани с основната дейност, са резултат от операциите на Банката на Ватикана с недвижими имоти и съответно доходите от наем. Става дума за около 2 хил. апартамента и къщи в цяла Италия, както и за недвижимости във Франция, Швейцария и Великобритания. Общият обем на активите, с които се разпорежда папската банка, е около 1 процент от сумата на активите на всички кредитни организации в Италия (около 4 млрд. долара). Ватиканът няма собствена индустрия и селско стопанство, но успешно инвестира капитали и в промишлеността на някои страни.

Католическите инвестиционни фондове Ave Maria Growth Fund, Ave Maria Rising Dividend Fund, BlackRock Charifaith CIF-ACC и други, работещи по света, отчитат прилична доходност - 10-16% годишно. Те имат по-агресивна стратегия на инвестиране и не се страхуват да влагат средства в рискови акции.

Католическата църква е организирана като транснационална корпорация. Ватиканът е централното отделение, което управлява 3127 териториални подразделения (диоцези) в 157 държави. Всеки диоцез представлява отделно юридическо лице със собствен бюджет. Те са свързани с центъра единствено от гледна точка на църковното право, така че цялата финансова отговорност пада само върху териториалното отделение. Ето защо, когато в САЩ се разрази скандалът, свързан със сексуално насилие, извършвано от католически свещеници, компенсации на жертвите изплатиха само засегнатите 11 диоцеза и в последна сметка фалираха. С това отговорността бе ограничена само върху тях. 

Католическата църква на САЩ има 88 млн. последователи и е на четвърто място в света по този показател. В различни времена тя е притежавала три големи банки. Нюйоркската Franklin National Bank рухна през 1974-а. Казват, че е била въвлечена в "пране" на престъпни пари. Малко след краха й управителят Майкъл Синдона бе пратен в затвора. В началото на 80-те години на ХХ в. Continental Bank of Chicago пък задлъжня на Япония чрез своя дъщерна компания и мина под контрола на други собственици. А основаната в Калифорния Bank of America, която дълго време бе контролирана от католическата църква, също отиде в ръцете на други притежатели заради дългове. Независимо от това американските епархии контролират 60% от всички финанси на католическата църква и са смятани за най-обезпечени.

И днес големи дялове от енергийни фирми в Щатите принадлежат пряко на Ватикана (например от Commonwealth Edison и Florida Power), а американската католическа църква е инвестирала над 100 млн. долара в акции на нефтени и газови компании. Наред с това кардиналът на Ню Йорк е известен като най-големия собственик на недвижими имоти в Манхатън.

Бизнес от последните дни

Мормоните, или както още ги наричат последователите на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, са около 13 млн. в света. Подобно на последователите на много други вероизповедания те отделят една десета част от доходите си за нуждите на църквата. Парите отиват за издръжката на цяла верига от търговски, нетърговски и образователни структури. А за да са сигурни енориашите, че средствата им се изразходват за заявените цели, е създадена дирекция за независим одит, която представя отчета си всяка година.

Организацията на мормоните инвестира активно в бизнес и недвижими имоти. Църквата притежава медийната компания Bonneville International, книгоиздателската фирма Deseret Book Company, както и скотовъдни стопанства в Юта, Флорида и Канада. През 2012-а мормонската църква откри в Солт Лейк Сити търговския център City Creek, чието изграждане струваше около 2 млрд. долара. Сградата, разполагаща с подвижен стъклен покрив, подземен паркинг с 5 хил. места и стотина магазини и ресторанти, е разположена точно срещу емблематичен неоготически мормонски храм. Но търговският център е само част от обширна корпоративна империя, която според мормонските духовни ръководители помага за разпространението на религиозните идеи, за повишаване на икономическата мощ на църквата и за изграждането на Царството Божие на земята. "Ние отделяме внимание не само на духовността, но и на материалния просперитет - обяснява един от мормонските лидери Кейт МакМълин. - Смятаме, че човек, който е обеднял, не може да процъфтява духовно."

Мормонската религиозна организация принадлежи и се управлява от Корпорацията на президента на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни. И макар че става дума за юридическо лице, фактически тя е собственост на един човек - лидера на мормоните Томас Монсън, когото вярващите почитат като пророк. 

Англиканският мениджмънт

Годишните доходи на Църквата на Англия са над 1.5 млрд. паунда. Това е малко над доходите на McDonald's във  Великобритания и три пъти повече от тези на веригата Starbucks. Почти половината пари идват от енориашите, които внасят 500-700 млн. паунда годишно. Повечето от останалите постъпления се падат на инвестиционен фонд с обем от 6 млрд. паунда - същият, който се оказва най-успешният инвеститор в Обединеното кралство. Друга малка част се събира от сватби и погребения.

Църквата на Англия често прави социално ориентирани изявления. Архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби например редовно критикуваше правителството, че поощрява капиталистите и призоваваше за минимално почасово заплащане от 8.25 паунда за всички трудещи се. В същото време Уелби призна, че до 2014-а включително англиканската църква е плащала по-малко на някои свои служители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във