Банкеръ Weekly

Съдби

Андора се прощава с банковата тайна

Скоро Андора ще престане да бъде данъчен рай.

Андора възнамерява да започне през първото полугодие на 2018-а да предоставя на всички заинтересовани държави списъци на техни граждани, които държат по банковите си сметки в княжеството над половин млн. долара. Решението бе утвърдено в края на октомври от финансовото министерство. Предвижда се през 2019-а банковата тайна да бъде снета и от всички останали сметки.

По този начин княжеството ще изпълни задълженията си пред международната общност и най-вече пред Европейския съюз, който неведнъж се е оплаквал, че неговата банкова система се използва от престъпници от различни държави за съхранение и пране на престъпно придобити капитали, както и от лица, не желаещи да плащат данъци върху дивидентите си.

В Андора, където живеят едва 85.5 хил. човека, има пет банки - MoraBanc, AndBank, Credit Andorra, Banc Sabadell d'Andorra и Vall Banc. До 2015-а съществуваше още една - Banca Privada de Andorra (BPA), която бе закрита, защото бе уличена, че пере пари със съмнителен произход от цял свят. Тя се е занимавала с тази незаконна дейност и на територията на други страни, включително и в САЩ, където бе разобличена. 

Местните финансови институции привличат вложителите с това, че не облагат с данъци доходите от инвестициите, обяснява Луис Санчес Моралес, финансов анализатор от мадридското поделение на компанията Deloitte. По думите му клиентите на тези банки плащат само по 400-500 евро годишно за обслужване на сметките им. Сумата е нищожна за онези, които печелят милиони. Но най-важното според експерта е, че досега в Андора съществуваше строга банкова тайна - имената и фамилиите на клиентите, както и вложените суми, не се разгласяваха. Вместо фамилии в документите фигурираха само номера за обозначаване на едно или друго лице.

Вярно, че през последните 10 години държавите от единна Европа подписаха съглашения с Андора, които я задължават да им предоставя списъци с имената на техни вложители. Но с много други страни, включително с Русия, княжеството няма подобни договорености. Затова то си остава място за пране на пари и истински рай за онези, които не обичат да плащат налози. Това бе повод за постоянни упреци от европейските му партньори и международните финансови организации.

Колкото до богатите руснаци, банковата система на Андора ги привлича още от началото на 90-те години на ХХ век. Но популярността и нарасна значително след  финансовата криза в Кипър. В този период бяха открити стотици сметки, а фондовете на местните банки се попълниха с милиарди долари и евро на руснаци, прехвърлени от средиземноморския остров. За разлика от другаде, откриването на сметка в Андора далеч не е трудно. Формалностите отнемат не повече от 30 минути и от бъдещите клиенти не се изискват справки, потвърждаващи произхода на парите им.

Впрочем андорските банки бяха твърде доволни от притока на руските капитали. Още повече че гражданите на Евросъюза загубиха всякакъв интерес към услугите им, след като княжеството започна да информира за влоговете заинтересованите страни и се стигна до наказателни дела. Например в Испания за неплащане на данъци бе дадена под съд оперната прима Монсерат Кабайе, а членовете на семейството на бившия регионален лидер на Каталуния - Жорди Пужол, бяха уличени в укриване на пари, получени от корупционна дейност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във