Банкеръ Weekly

Съдби

Америко Веспучи тръгва към славата

На днешния ден през 1501 г. Америко Веспучи започва своето плаване на запад, в което установява, че Христофор Колумб е открил новия континент Америка.

Америго Веспучи (на италиански: Amerigo Vespucci, на испански: Americo Vespucio / Amerigo Vespucci) (1454-1512 г.) е италиански търговец и картограф. Участник в Първата испанска (1499-1500 г.) и Първата португалска (1501-1502 г.) експедиция край бреговете на Южна Америка. Пръв изказва предположение, че тези земи са нов континент, а не част от Азия. През 1507-а германският картограф Мартин Валдземюлер в "Увод в космографията" нарича на негово име новооткрития континент.

Америго Веспучи е роден на 9 март 1454 г. във Флоренция. Баща му Настасио Веспучи е нотариус. Семейството му се считало за едно от най-културните и уважавани в града. Важна роля в живота на момчето играе чичо му Джорджио Антонио Веспучи, каноник, учен, колекционер на ръкописи и собственик на богата библиотека. Когато достига възраст за училище Америго постъпва в училището на чичо си, което е открито през 1450 г. и в него се обучават децата на флорентинската аристокрация. Именно чичо му е този, който възбужда интереса на младия Веспучи към математиката и астрономията.

Никой по това време не предполага, че Америго ще стане известен мореплавател и картограф. Започва работа в банката на Медичите, отначало като писар, а след това като счетоводител. Вече е на близо 40 г., когато през 1493 г. съдбата го изпраща в Севиля, където извършва ревизия на клона на банката на Медичите, и където остава години. През същата тази година Веспучи се среща с Христофор Колумб и участва в подготовката на втората му експедиция.

През 1499-1500 г. Веспучи взима участие като щурман в експедицията на Алонсо де Охеда към Южна Америка или, както я наричат Нова Индия. Флотилията от два кораба минава през протоците между континента и остров Тринидад. Откритото крайбрежие Алонсо де Охеда нарича Венецуела и колкото и да е странно, вече възрастния банков служител се оказва превъзходен щурман, а към края на плаването и опитен моряк.

През 1501 г. португалския крал Мануел І решава да изпрати нова експедиция към току-що откритата нова земя Бразилия, сеща се за отлично справилия се щурман и го назначава за ръководител на новата експедиция. През 1501-1502 г. Веспучи открива брега на Бразилия.

След това Веспучи извършва още едно плаване до Новия свят, или както той го нарича материк, по време на което не прави никакви открития, но краля остава доволен и го назначава за главен кормчия на Португалия.

Ролята на Веспучи в изследването на Америка е спорна, главно заради две от неговите писма, публикувани през 1507 г. в лотарингския град Сен Дие и чиято автентичност е под съмнение: Mundus Novus (Нов Свят) и Lettera (или Четирите пътешествия). Докато някои предполагат, че Веспучи е преувеличавал своята роля и е писал измислици, някои предполагат, че двете писма са фалшификации, писани от други през същия период.

Вероятно заради публикациите на тези писма и широкото им разпространение Мартин Валдземюлер решава да нарече новият континент на името на Веспучи в неговия световен атлас. Веспучи е наричал себе си Америкус (Americus Vespucius) в неговите писания на латински, така че Валдземюлер базира името на новия континент на латинската версия на първото име на Веспучи, като му придава женската форма Америка. Америго от своя страна е вероятно италианска форма на средновековното име Емерикус, което през немската форма Хейнрих (Heinrich) идват от германското име Haimirich.

Върху възрастния вече Веспучи се изсипва лавина от обвинения. Валдземюлер, разбирайки своята грешка се опитва да обясни недоразумението, но вече никой не го слуша. Колумб вече не е между живите и няма кой да възстанови справедливостта. Но все пак тя възтържествува: намира се писмо, адресирано от Колумб до сина му година преди смъртта на Колумб. В него адмиралът пише за Веспучи като за честен и дълбоко порядъчен човек.

Америго Веспучи умира в Севиля на 22 февруари 1512 г. тихо и незабележимо. Тук пренасят по-късно и праха на Колумб. Така за последен път се пресичат пътищата на двама души, един от които открива Новия Свят, предполагайки, че стига до Индия, а втория обявява на света, че е открит нов, неизвестен дотогава континент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във