Банкеръ Daily

Съдби

Александрийският фар - едно от чудесата на света

Днешният ден се отбелязва по целия свят като Международен ден на морските фарове.

Тези красиви съоръжения във формата на кула със силна светлина на върха от векове се използват за обозначаване на морските пътища на плавателните съдове.

Изграждат се обикновено на брега, на остров или плитчина в големи водни басейни. Съоръжението е оборудвано със силен светлинен източник, дообoрудван с оптическа система за усилване на светлината, звукова система за предупреждение - сирена, и обикновено е боядисан в контрастни цветове.

Освен светлинен и звуков сигнал, някои фарове предават и радио сигнал (радиофарове). Морските фарове се използват за сигнализация за опасни области от сушата, скали на неочаквани места, както и за безопасно навлизане на кораби в пристанищата.

С напредъка на навигационната техника, фаровете остават на заден план, в момента работещите фарове по света не привишават 1500 и те служат основно за туристическа атракция.

Един от известните фарове в историята е Александрийският фар, построен на остров Фарос, близо до град Александрия в Египет. Латинското име на острова е навлязло в много европейски езици като нарицателно за морски фар.

Александрийският фар е едно от седемте чудеса на античния свят. Построен е около 280 г. пр.Хр. на остров Фарос, близо до град Александрия в Египет. Светлината, която е излъчвал, идвала от голям огън, и чрез огледала се отразявала навътре в морето. При земетресение през 1375 г. фарът е разрушен. От останките му в края на 15 век султан Кайт бей издига крепост, която е там и до днес.

Фарът е представлявал кула с височина около 120-140 м и за времето си е бил една от най-високите конструкции, създадени от човека. Архитект на фара е Сострат Книдски. Изграждането на съоръжението е отнело пет години. Било е построено от бял мрамор и е било изграден с трегери, а не със сводове. Фарът е имал три етажа. Най-долният е представлявал правоъгълна кула с квадратна основа със страна 30 м и с височина между 55 и 65 метра. Четирите иму стени били обърнати към четирите посоки на света.

Вторият етаж е бил с осмоъгълна форма, по направленията на осемте главни вятъра. Неговата височина била около 40 метра. Най-горният етаж, висок 8 м, бил под формата на цилиндрична колонада — 8 колони носели купол, увенчан с осемметрова бронзова статуя на повелителя на моретата Посейдон (или на Зевс по други източници). В горната част на етажа имало метално вдлъбнато огледало, което денем отразявало слънчевата светлина, а нощем — светлината на горящ катран или масло.

До появата на фара историята на архитектурата не познавала пример на техническо съоръжение, станало предмет на такава всеобща възхита.

Facebook logo
Бъдете с нас и във