Банкеръ Daily

Съдби

Албумът Nevermind издига "Нирвана" до върховете на музикалната индустрия

На 24 септември през 1991 г. излиза албумът Nevermind на групата Nirvana.

През 1991 г. групата подписва договор с компанията Голдмаунтън. Нирвана започват мащабно турне с инди-групата Sonic Youth и с това се поставя началото на Нирвана-манията по целия свят. На 23 септември същата година се появява вторият им албум - Nevermind, включващ най-успешната им песен - Smells Like Teen Spirit. Албумът веднага измества Dangerous на Майкъл Джексън от първото място в Billboard и превръща групата в най-горещите звезди от началото на 90-те години. Но с големите успехи и внезапно застигналата ги слава групарите се сблъскват и с някои проблеми, които впоследствие ще решат съдбата на Нирвана. Кърт Кобейн се пристрастява към хероина и изпада в дълбока депресия. През 1992-а той си купува пушка, с която две години по-късно слага край на живота си. И друга версия за смъртта му, според която без да иска се е самоубил от свръхдоза хероин. Сключва брак с певицата и актриса Къртни Лав и това обтяга още повече отношенията между членовете на групата. Дейв Гроу и Крис Новоселич се съгласяват да взимат по-малка част от печалбите за сметка на запазването целостта на Нирвана. Много хора смятата, че именно Лав е в основата на разпадането на групата и смъртта на Кобейн. Едно обаче е сигурно - след излизането на албума Nevermind момчетата от Нирвана се издигат до върховете на музикалната индустрия. Последват го Incesticide (1992 г.), който има за цел да възвърне характерния за групата стил, след леко комерсиалния Nevermind, и In Utero (13 септември 1993 г.).

Нирвана (Nirvana) е американска гръндж банда, сформирана от нейния вокалист и китарист Кърт Кобейн и басиста Крис Новоселич в Абърдийн (Вашингтон) през 1984 година. Двамата решават да създадат своя група, заедно с барабаниста Дейвид Кроул. Новосформираната група се премества в Сиатъл и се преименува на "Нирвана" (Nirvana). Песните й се отличават с цинични и тежки текстове. През групата преминават серия барабанисти, като най-дълго задържалият се е Дейв Грол, присъединил се към Нирвана през 1990 година.

Със своя водещ сингъл Smells Like Teen Spirit от албума Nevermind (1991 г.) Нирвана навлизат в музикална вълна, считана за субстил в алтернативния рок, наречен гръндж.

Грънджът (от английски Grunge, наричан понякога и Seattle Sound) е течение в рок-музиката и по-точно стил в алтернативния рок, произлизащ от хардкор пънка, траш метъла, и инди рока. Грънджът се появява в северозападната част на САЩ, в градовете Сиатъл, Олимпия и Портланд и придобива популярност в края на 80-те и началото на 90-те години.

Други сиатълски гръндж групи като Alice in Chains, Pearl Jam и Soundgarden също постигат популярност и като резултат алтернативният рок става доминантният стил, излъчван по радиата и музикалните телевизии в САЩ за първата половина на 90-те години на миналия век. Фронтменът Кърт Кобейн се възприема като говорител на цяло едно поколение - поколението "Хикс". Кобейн не се чувства особено приятно заради концентрирането на вниманието върху него и предизвиква публиката с третия студиен албум на групата - In Utero.

Началото на грънджа е поставено много преди Нирвана, но тя се смята за групата, която го популяризира. Грънджът е жив и днес, но неговата популярност трудно ще достигне предишните си мащаби. Въпреки това, идеите на гръндж музиката като отричане на комерсиализма, индивидуализма и други са живи и до днес в други музикални и обществени течения.

Нирвана оставят траен белег в историята на съвременната музика и предопределят в голяма степен бъдещо развитие на мизикалните течения в рокендрола.

Facebook logo
Бъдете с нас и във