Банкеръ Weekly

Съдби

АФРИКАНСКИЯТ ХОЛИВУД

Нигерия, Лагос, квартал Идумота. Тук се намира африканският Холивуд, наричан от медиите Ноливуд. За 13 години в Идумота са заснети над 7000 филма, което нарежда Лагос на трето място в света - след Лос Анджелис и Бомбай.
Началото на нигерийската киноиндустрия е доста необичайно. В квартал Идумота има цял лабиринт магазинчета за черна техника. Техните собственици започват да поръчват евтини филми, които подаряват с рекламна цел на своите клиенти. Бизнесът бързо се разраства и за броени години Идумота се превръща в Ноливуд.
На касети VHS се снимат двучасови филми от всякакви жанрове - мелодрами, екшъни, епически и исторически ленти. Озвучават ги на някой от трите главни езика в Нигерия или на английски.
Официалното свърталище на нигерийските кинаджии е ресторант О'Джез. Най-скъпоплатените актьори печелят, преизчислено в български пари, само по хиляда лева месечно, но това не им пречи да се държат като истински каймак. Актрисите носят елегантни тоалети в холивудски стил, мъжете блестят с фалшиви ролекси. Смях, клюки, флиртове.
За краткото си съществуване Ноливуд възприе всички похвати на американската киноиндустрия, привнасяйки в тях съответния африкански колорит. Производствените разходи обаче са невероятно ниски. По последни данни на Националната комисия за киноцензура в Нигерия вече се снимат по 1200 филма на година. Техният общ бюджет е само около 40 млн. лв. - колкото струва една по-сериозна европейска продукция.
Африкански соцреализъм
Да се направи филм в Ноливуд е доста лесна задача. Достатъчно е режисьорът да има на разположение камера, актьори и приятел с къща, в която да заснеме действието. Повечето кина в страната бяха затворени преди 15-20 години, защото тъмнината в салоните стана прекалена удобна за вилнеещата престъпност. Сега кинозали има само на север, в мюсюлманските райони на страната, където обстановката е по-спокойна.
Независимо от евтинията Ноливуд е истинска златна мина. Едно проучване на френския Канал ентернасионал показва, че 65% от 150-те милиона жители на страната притежават видео или имат възможност да посещават ИНТЕРНЕТ кафенета - истинските нигерийски киносалони. Пазарът обаче обхваща цяла Африка. Френскоезичните жители на Нигер например са запалени почитатели на ноливудската продукция, макар да не разбират и дума от диалозите. Много филми се продават и в държави като Великобритания и Съединените щати, където има големи нигерийски общности.
Рецептата за успеха на нигерийското кино се състои в това, че се занимава с проблемите на африканците - казва Афолаби О. Олсегун, продуцент и дистрибутор на филми в Идумота. - В нашите продукции няма специални ефекти, всичко е много просто и много искрено. Зрителят се отъждествява с героите от екрана, защото вижда в техните съдби своето собствено всекидневие.
Това е новият африкански соцреализъм - твърди Афолаби Адесаня, генерален директор на Съвета за нигерийско кино, правителствена институция, която се грижеше за местното кинопроизводство преди бума на Ноливуд. - В близкото минало нигерийските кинорежисьори гледаха на себе си като на избраници, чиято мисия е да лансират по света африканската култура. Сега всичко е само и единствено бизнес. Този бизнес не се нуждае от закрила, защото вече е мощна индустрия, която дава поминък на 300 хил. души.
За европееца този нов африкански соцреализъм често изглежда сюрреалистичен. Произведеният през 2001 г. кинохит
Светкавицата
е разказ за патилата на Нгози, млада учителка в дълбоката провинция. По неясни причини съпругът й неочаквано отказва да споделя съпружеските й ласки. Въпреки всички вълшебни отвари и магии Нгози не успява да го предразположи. Оказва се, че той я избягва, защото по интуиция разбира, че тя е урочасана и заразена с магун. Магунът е страшно проклятие - той ще убие брачния партньор за броени седмици, като светкавица. За щастие, врачката, която разкрива всичко това, е готова да им върне семейното щастие. Срещу 60 хил. наири впрочем (около 750 лв.).
Нгози, разбира се, няма толкова пари, а и като образована учителка не споделя суеверията на простолюдието. Близките й обаче не мислят така и с общи усилия събират огромната сума. След драматични изпитания врачката прогонва магуна и всичко идва на мястото си. И в това е основното послание на филма: светът на белите хора е съвсем различен от този на африканците. Затова всеки трябва да живее според своите традиции и обичаи.
Светкавицата на режисьора Тунде Келани, който е учил занаята в Лондон, е несъмнено сюрреалистична, но и майсторски изпипана. Качеството на звука е отлично, сценарият е ловко скроен, в определени моменти напрежението се разтоварва с дозиран хумор.
Ноливудските филми се занимават най-често с три основни теми - любов, престъпления, пари. В тях винаги присъства борбата на доброто със злото, на Бога със Сатаната. Пиер Баро, автор на книгата Феноменът на видеото в Нигерия, смята, че успехът на Ноливуд се дължи на пъпната връв, която го свързва с местната култура. Повечето филми показват истината за нигерийското общество - и позитивното, и негативното в него. Същите филми се харесват много и в Конго, Буркина Фасо, Камерун, Южна Африка. Милиони зрители на континента са привлечени от този свят на несретни жени, насилие, гангстери, зли духове и вълшебства.
Основната задача на Националната комисия за киноцензура е да се произнася кои филми могат да бъдат гледани от хора под 18 години. През периода 2002-2003 г. без възрастови ограничения са пуснати само 219 от общо 2248 филма. Цензурата обаче не е политическа, а нравствена. Филмът може да бъде забранен за юноши и младежи единствено за това, че в него се споменава, да речем, думата проститутка. Най-силна е цензурата в ислямските райони, където върховен критерий е мюсюлманското право, шериатът.
Зак Орджи е един от най-популярните нигерийски актьори. Негови кумири са Клинт Истууд и Сидни Поатие. Според вечно усмихнатия Зак най-големият проблем за Ноливуд днес са пиратите. И тук не става дума само за нелегалното тиражиране и дистрибуция. В джунглата от 1200 филма годишно обичайна практика са плагиатът, римейкът и всякакви други заемки. Борбата с пиратството е първото условие нигерийското кино да затвърди присъствието си на динамично развиващия се африкански пазар и да започне своята експанзия в Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във