Банкеръ Weekly

Съдби

АДВОКАТЪТ, КОЙТО ИЗТРЪСКА ШВЕЙЦАРСКИТЕ БАНКИ С 1.2 МЛРД. ДОЛАРА

Ед Фейгън се представя за защитник на унижените и онеправданите, но обикновено се захваща с онова, от което може да се спечелят пари и слава. Той се прочу със спечеления процес срещу швейцарските банкери, които обвини в незаконно разпореждане с парите на жертвите на Холокоста. След това се захвана с немския фармацевтичен концерн Байер, един от производителите на лекарство за понижаване на холестерола, което било навредило на стотици хора и убило петдесет. На мушката му е и хотелската верига Accor - за това, че не се е погрижила за сигурността на гостите си при цунамито в Тайланд. Освен това Фейгън започва война срещу Полша и нейната централна банка - за обезщетяване на притежателите на облигации отпреди Втората световна война.
Колегите на Фейгън го наричат ambulance chaser. Този термин означава адвокат, който издирва потенциални клиенти с обещанието да получат по съдебен път високи обезщетения по една или друга причина. Преди четири години Фейгън изнамери в Южна Африка петима души, репресирани по времето на апартейда. От тяхно име той внесе иск за 80 млн. долара срещу швейцарските банки UBS и Credit Suisse, както и срещу американската корпорация Citycorp и производители на оръжие от различни страни, които навремето подкрепяха расисткия режим в ЮАР.
Освен добър юрист Ед Фейгън е и майстор на PR (пи-ара). През 1999 г. той внесе иск срещу немски фирми, използвали робски труд, като го депонира в съда не кога да е, а в деня на смъртта на Хитлер. Разбира се, във връзка с това той организира и съответната пресконференция.
Ед Фейгън е роден в САЩ. В младежките си години заминава за Израел с намерението да стане равин, но в крайна сметка изоставя Талмуда и се пренасочва към правото. През 1997 г. се захваща с т.нар. мъртви сметки в швейцарските банки, в които се намират пари на еврейските жертви на Холокоста. Представя се за пълномощник на 18 хил. наследници на такива пари, но когато съдиите се заемат с конкретиката, се оказва, че клиентите му са само... шестима! Медийното отразяване на скандала обаче предизвиква интерес сред еврейството по света и броят на клиентите му започва да расте лавинообразно. През 1998 г. никому неизвестният дотогава адвокат принуждава швейцарските банкери да върнат на наследниците на 82 хиляди. жертви 1.25 млрд. долара. Самият той спечелва минимум 4 млн. долара.
Тоя господин не се интересува от нищо друго освен от парите. Поведението му е крайно неетично, казва по негов адрес Игнас Бубис, тогава председател на Централния еврейски съвет, днес покойник.
Не крия, че работя за пари, но нямам чувството, че печеля за сметка на жертвите, отговаря Фейгън. За него обезщетенията за унищожените евреи и за използваните за принудителен труд хора в Третия райх са въпрос на мисия свише. През 1999 г. той осъди правителствата на Австрия и Германия, а също така концерните Сименс и БМВ да изплатят 1.5 млрд. марки за бившите роби на фашистка Германия. С това обаче списъкът на успехите му приключва.
Фейгън обича да казва, че търси справедливостта там, където никой друг не иска да я търси. Но през последните години това явно не му се удава лесно.
През 2002 г. той бе нает от чешки наемодатели, които настояват правителството да им позволи да увеличават наемите. Адвокатът обвинява пражките власти в монополистични практики и пледира за обезщетение от 500 млн. евро. Съдебното дело обаче буксува. Опита се също така да осъди Чехия и за вреди, предизвикани от атомната електроцентрала в Темелин. Чехите обаче отговориха с граждански иск срещу Фейгън - за всяване на необоснована паника във връзка с централата. Преди това адвокатът преживя и поражение в сблъсъка с австрийското правителство, което трябваше да поеме отговорността за голямата катастрофа с планинската железница в Алпите.
На репутацията му навреди сериозно и секскандалът, който излезе на бял свят в Австрия. Там Фейгън бе хванат със 17-годишна проститутка от Литва, за което го заплашват до три години затвор. Въпреки това адвокатът твърди, че това е умишлена правокация срещу благородната му мисия. Това не само не бе престъпление, а библейска заповед. Щеше да е грях да не легна с нея, коментира в едно жълто издание неосъщественият равин.
Напоследък впрочем звездата му избледня и по други причини. Колективните искове срещу правителства, банки и концерни станаха поприще за изява на редица големи адвокатски кантори. Засега най-голямото обезщетение (близо 250 млрд. долара) бе изплатено от тютюневите концерни - на болни от рак на белите дробове. Стоте адвокатски фирми, участвали в съдебния процес, инкасираха 30 млрд. долара.
Адвокатите, които се специализират в колективни искове, са обединени в Attorney Information Exchange Group. Колегите на Фейгън от тази организация никак не го обичат. Те открито му завиждат и го обвиняват за авантюристичните му похвати, които вредят на репутацията на професията. А телевизия ABC и вестник Ню Йорк таймс го обвиняват в нехайство при подготовката на делото за имуществото на жертвите на Холокоста. Когато група негови клиенти, решили да проверят дали техните искове, са приложени към документите по делото, били прогонени грубо от служителите в кантората на Фейгън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във