Банкеръ Weekly

Съдби

АДВОКАТ ПЕНКОВА ВОЮВАЛА СЪС СЪДРУЖНИЧКАТА СИ

СЛЕД ВСЯКА ИНИЦИАТИВА В ЗАЩИТА НА ПЧБ ПРОМЕНЯХА ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО, ТВЪРДИ ДАРЯ

Почти три години след произнасяне на съдебното решение за фирмите на Първа частна банка един от нейните адвокати в спора й с държавата - Даря Пенкова, продължава да е категорична, че затварянето на финансовата институция е плод на политическа поръчка, изпълнена от правителството на Жан Виденов. От 23 декември 1997 г. адвокат Пенкова не е влизала в сградата на банката, но все още се вълнува от съдбата й. Юристката очаква решението на съда в Страсбург по жалбата на акционерите на ПЧБ срещу постановлението на българските магистрати.


И досега има какво да се продава от имуществото й - твърди тя. - Необходими бяха корекции в управлението и желание да се работи по оздравяването на банката, а не по унищожаването й. Каквото й да реши Европейският съд обаче, една добра, според мерките на България, кредитна институция бе разрушена, обобщава Пенкова.


Според нея другата причина за погрома на ПЧБ е създаденото конюнктурно законодателство в банковата сфера. Не съм съгласна - заявява адвокатката - че синдиците могат да се разполагат с огромното имущество на кредитните институции като с обикновена гражданска собственост по правилата на Гражданскопроцесуалния кодекс. - И досега се шегуваме с колеги, че банковите разпоредби в България се обновяваха след всяка наша съдебна инициатива в защита на ПЧБ. Ограничиха и правото на обжалване и какво ли още не, спомня си Даря.


В заченатата с много надежди и още повече протекции Първа частна банка я завеждат покойният Илко Ешкенази и Александър Черпоков. Тя трябвало да консултира операциите по разрешаване и извършване на ипотеки. Първоначалната уговорка бе да не се занимавам с банково право, разказва юристката. - Впоследствие обаче видях, че без него няма да стане. Г-н Йосифов ме прие при постъпването ми, а аз го попитах знае ли как се прави ипотека. Той каза: Не, и ти си тук за това.


След толкова години банково адвокатстване, Даря Пенкова е доволна от факта, че никой от банкерите, които е съветвала, не е в затвора. Имаха проблеми, а аз ги съветвах да се обърнат към колеги - специалисти по наказателно право. Случвало се е да ми отговарят, че все още са на длъжностите си и ще се консултират с мен като експерт по търговското и банковото право. Радвам се, че се вслушваха в съветите ми. От друга страна, съм и против тоталното отричане на системата от онези години - даването на кредит си има правила и ако те са спазени, няма защо банкерът да бъде оплюван. Това е професия на риска.


Даря е родена на 13 септември 1956 г. в Добрич. Адвокат е от 1980 година. След дипломирането ми се надявах да започна работа в прокуратурата - спомня си тя началото. - Обаче от Столичния градски комитет на БКП бяха нещо против и в крайна сметка бях разпределена в софийския четвърти адвокатски колектив. Сравнявайки атмосферата в колегията преди 1990 г. и сега, съм принудена да призная, че вече няма нищо от приятелството и колегиалността от онези времена. Преди бяхме повече от колеги и взаимоотношенията ни бяха повече от добри. Никога никой не ми е отказал съдействие или аз на него. Днес това са просто спомени. Вярно е, че сега само в София има няколко хиляди адвокати, но пък и все повече хора навлизат в професията единствено с мисъл за материални облаги.


Даря Пенкова бърза да спомене с добра дума патрона си в адвокатурата Иван Пройнов. Сред останалите от бившия колектив личат известни имена от областта на наказателното право. За съжаление много от тях са вече покойници. В нашата професия е така - дълголетници няма, заключва тя.


Приказките на по-млади нейни колеги, че през годините на социализма адвокатите са били контролирани от властта, определено я дразнят. Това не е вярно и всички стари адвокати ще ви кажат, че едно време най-сигурният начин да не те изберат за председател на колегията е да се разчуе, че си предложен по партийна линия. Единственият известен адвокат, който беше в системата, се казва Васил Гоцев и беше съветник на Ярослав Радев, член на бившия Държавен съвет. Но и Гоцев беше уважаван юрист. По-опитните колеги си спомнят случая, когато секретар на софийската колегия беше уволнен, изключен от партията и т.н. Целият колектив се вдигна и го защити.


За първото си дело Даря Пенкова разказва с усмивка. Замествах колега, а срещу мен бе заместник-председателят на софийската колегия Асен Илиев. Бях страшно притеснена и пребледняла. Асен Илиев говореше с висок глас, а аз явно съм изглеждала уплашена. Тогава синът му, по онова време млад юрист, ми донесе бележка от баща си. Отворих и прочетох: Аз така си говоря, не се притеснявай. Листчето пазя и до днес.


За тези, които не познават Даря, си струва да отбележим, че още от първия контакт тя създава впечатление на добронамерен и любезен събеседник. Въпреки успехите в професията й, нейните клиенти и колеги я смятат за сърдечен човек, който се променя само и единствено в съдебната зала. Самата тя твърди, че е много важно да запази добрите си взаимоотношения с хората, които ползват юридическия й опит. Много е неприятно, когато се налага да кажеш на някого, че не е прав и би следвало да загуби - признава тя. - Първоначално той сигурно изпитва дори омраза към мен, но впоследствие ми е благодарен, че съм го предупредила за най-лошото. Каквато и да е истината за развитието на едно дело, клиентът трябва да я знае, категорична е юристката.


Офисът й се намира в непосредствена близост до стария театър София. В адвокатската кантора е съдружничка с друго известно име от средите на специалистите по банково и търговско право - Иглика Логофетова. В момента основната грижа на двете юристки е правното обслужване и защита на Токуда Кредит Експрес Банк.


Банката има много проблеми - смята Пенкова. Според мнението й тази банка е по-специална, основните й акционери са няколко, най-важният от които е японската Интернешънъл Хоспитъл Сървисиз на известния бизнесмен и депутат в японския парламент Тарао Токуда. Негов представител в България е фирмата Токушукай-София, управлявана от Румен Сербезов.


Другите двама по-значителни български акционери в Токуда Кредит Експрес Банк са Булстрад и лизинговата компания Лейди ВСМ, контролирана от Славка Иванова - ексшефка на банката. Преди идването на японците Лейди ВСМ държеше най-големия пакет от акциите на банката. За съжаление - признава адвокат Пенкова - между старото и новото й ръководство има много сериозен конфликт. Лейди ВСМ води около 15 дела срещу сегашната управа и това са основните дела на банката. Аз лично смятам, казва Пенкова, че от тази война губи кредитната институция и печелим единствено ние, адвокатите. Аз бях наета да работя за институцията, след като г-жа Славка Иванова от Лейди ВСМ се оттегли от управлението на банката. Не я познавам добре, но от документите, които съм виждала, и от хода на някои дела стигам да извода, че не бих я съветвала като юрист да действа точно по този начин. Така или иначе, всяка стъпка на банката трябва да се защитава в съда, а действията са максимално трудни и тромави. Стигна се дори до обвинение, че сегашните изпълнителни директори са извършили присвояване в полза на собствената си банка! Върховният касационен съд обаче е категоричен, че не може длъжностно лице да бъде подведено под отговорност, ако става дума за присвояване в полза на управляваното от него предприятие, пояснява адвокат Пенкова.


Двете с колежката й Логофетова се запознават преди няколко години около делото на Първа частна банка срещу Българската народна банка. Пенкова защитава частната институция, а Логофетова - представлява интересите на Централната банка. По време на пренията в съда често се налагала намесата на съдия Арнаудова, председател на съдийския състав, защото словесните престрелки между двете излизали извън стила на правната етика. Забелязах обаче, че срещу себе си имам сериозен юрист и достоен противник и това ме изпълваше с уважение. След близо две години война някак естествено решихме, че можем да изпием по едно питие заедно - признава сега адвокат Пенкова. - Проблемите са си проблеми, но ние сме хора. След това войната продължи. Смятам, че всяка от нас видя къде другата има предимство и че можем да станем добър екип - признава Даря Пенкова. - Такъв е животът - през 1996 г. не се поздравявахме, а сега сме в обща кантора и сме приятелки.


Съпругът на Даря - Красимир Пенков, също е юрист, а преди време е бил сред способните следователи в МВР. Когато Атанас Семерджиев пое министерството, много от тях си тръгнаха и се ориентираха към адвокатурата. От това загуби следствието. Сега канят мъжа ми да се върне, но и той като мен вече оцени плюсовете на адвокатската професия.


Голяма любов на Даря е гражданското право, но признава, че по-доброто заплащане в сферата на банковото и търговското обслужване я задържа в тази област. Освен Токуда Кредит Експрес обслужва Винимпекс и Арда - Русе.


Дъщерята на семейство Пенкови - Кристина, завършва едновременно право и икономика, но предпочитанията й са към банковия мениджмънт. Отдавна е заявила на родителите си, че правото само ще съпътства основната й работа. Тя видя всички добри и лоши черти на нашата професия и съответно не я избра - усмихва се майка й.


За свободното си време Даря е категорична - посвещава го изцяло на градината си и на заниманията с цветя и декоративни растения. Живея в къща с двор и там е моето бягство от напрежението. Когато близките ми ме видят сред цветята, им е ясно, че нещо е станало и не ме закачат. Излиза, че и да си адвокат не е лесно!

Facebook logo
Бъдете с нас и във