Банкеръ Daily

Съдби

"Адидас" - водещата спортна марка в света

На днещния ден през 1949 г. е основана немската компания "Адидас" (Adidas). Тя е най-големият в света производител на спортни стоки. Седалището на фирмата продължава да е в Германия, докато производството отдавна е изнесено в други части на света, основно в Азия.

Фирмата "Пума", собственост на Рудолф Даслер — брата на Адолф Даслер, е сред от основните конкуренти на "Адидас".

Фирмата е наименувана на името на нейния основател Адолф Даслер (неговият прякор Ади и първите три букви от неговото фамилно име). Основана е в град Херцогенаурах в Бавария. Марката "Адидас" става световноизвестна с победата на германския отбор на световното футболно първенство в Берн през 1954 година. Неговите футболисти използват обувки на Даслер, на които бутоните могат да се подменят, което тогава е било революция. Даслер умира през 1978 г. и оставя след себе си световен концерн.

Чрез покупката на Salomon Group през 1997 г. с марките Salomon (ски и принадлежности за зимен спорт, TaylorMade (голфпринадлежности), Mavic и Bonfire водещият производител на спортни стоки "Адидас" днес е интернационален концерн. След финализиране на сделката за продажбата на Salomon Group на финландската фирма Amer Sports Corporation, компанията отново носи името "Адидас".

Запазени марки на фирмата са популярните три линии и логото с трите листа (Trefoil), което символизира олимпийския дух, който обединява трите континентални плочи.

В началото на 90-те години за популяризацията и превръщането на трите линии в успешна марка допринасят Мадона и Дейвид Бекъм. А още през 1986 г. Run DMC построяват "музикалния паметник" на марката с песента си "My Adidas", като възпяват обичания модел "Superstar". През 1994 г. на музикалния небосклон се появява бандата "KoRn", които също добринасят за известността на "Адидас", като използват основно техни облекла. Имат и песен, наречена "A.D.I.D.A.S" от "All Day I Dream About Sex". Вече 15 г. KoRn поддържат "Адидас".

От 1970 г. всички световни футболни първенства биват неизменно спонсорирани и от "Адидас".

Освен това компанията притежава и 9.1% от акциите на ФК "Байерн" - Мюнхен.

Много футболни звезди ползват продуктите на "Адидас". Някои от тах са Красимир Балъков, Йордан Лечков, Димитър Бербатов, Франк Лампард, Зинедин Зидан, Дейвид Бекъм, Кака, Стивън Джерард, Михаел Балак, Фернандо Торес, Хуан Мата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във