Банкеръ Daily

Съдби

Стефановден е!

Днес отбелязваме Стефановден - последният празник за годината, с което се "затваря кръгът" на последните дванадесет месеца. Православната църква почита паметта на Свети Стефан - един от седемте ученици на Исус Христос, пръв архидякон и мъченик за християнската вяра. В превод името Стефан означава "венец", затова и на този ден празнуват Венцислав и Венцислава.

Именици се всички, носещи имената Венчо, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Стан, Стана, Стане, Станимир, Станимира, Станислав, Станислава, Станчо, Стефан, Стефана, Стефанка, Стефания, Стефи, Стефка, Стефко, Стефчо, Стоил, Стоила, Стоилка, Стоимен, Стоичко, Стою, Стоян, Стояна, Стоянка, Таня, Теки, Теньо, Фани, Цако, Цанка, Цанко, Цано, Цанчо, Цоко, Цона, Цонко, Цоню, Шон и Шона.

Според традицията, младото семейството от къщата отива на гости на кумовете, кръстниците или родителите си, а на трапезата се сервират месни ястия. Обикновено се приготвя свинско с кисело зеле или баница с месо.

Интересно е да се отбележи, че в народния календар на днешния ден се изпълнява обичая Ладуване, Дайлада или Тайлада (Топене на пръстени). Името идва от припева на песента, която се изпълнява, а именно: "Ой ладо, ладо, момиче младо". Ладуването е колективно гадаене за женитба. Изпълняването на обичая на днешния ден е характерно за Средна и Северна България, Средна гора и отделни места на Западна България.

В деня преди празника момите донасят от извор или кладенец "мълчана вода" в нов бял бакър. В него те топят пръстените или китките си, като към тях има привързан на белег - пръстен, гривна, обеца и други подобни накити. След това съдът се покрива с червено було или бяла кърпа и се оставя да престои през нощта под трендафил или овощно дръвче "на звездите".

На идната сутрин една от момите или малко момиче (с живи родители) се облича като булка и вади пръстените и китките. През това време останалите моми пеят кратки песни-припевки, наричани "ладанки". С тях те наричат за близка или по-далечна женитба, за щастие в брака, социално положение и качества на бъдещия жених.

От Стефановден до Йордановден се спазват обичаите, характерни за "Мръсните дни". През този период хората се пазят от зли сили и не се ходи навън през нощта. Освен това жените следват редица обичаи, за да предпазят домовете си от злото - не бива да метат, мият косите си, перат, не се правят венчавки, кръщенета и опела.

Facebook logo
Бъдете с нас и във