Банкеръ Weekly

Съдби

Американци си разделиха Нобеловата награда за икономика

Уилям Нордхаус
S 250 1b8155bd 7aa0 48b3 b37c eb22c15b2ace

Американските учени Уилям Нордхаус и Пол Ромър получиха Нобелова награда за икономика за 2018-а. Журито на Шведската академия на науките отбеляза приноса им в развитието на методите на макроикономическото прогнозиране в контекста на глобалните промени в климата и технологичния прогрес. Напоследък светът се фокусира все повече върху тези проблеми, така че победата на двамата не е неочаквана.

Уилям Нордхаус пръв създаде математически модел (Dynamic Integrated Climate-Economy model, DICE), описващ влиянието на климатичните изменения върху икономическия ръст, който ученият представи още през 90-те години на ХХ век. Методът помага да се предскаже равнището на разходите за решаване на климатичните проблеми, предизвикани от парниковия ефект. И ако DICE беше създадена за изчисляване на глобалните рискове от промените в климата, появилата се по-късно регионална версия на модела - RICE, позволява с по-голяма точност да се правят прогнози за конкретна страна или регион.

В научните си трудове Нодхаус стига до извода, че най-ефективният начин за борба с глобалното затопляне и за контрол върху вредните емисии е въвеждането на налог върху емисиите във всички държави. Според него всеки трябва да плаща за количеството въглеводороди, които е произвел. Така американецът въведе в икономическата сфера понятието вредни емисии, а облагането им с данъци създаде нов пазар.

Уилям Нордхаус е роден на 31 май 1941 година. Завършва Университета в Йейл през 1963-а, където преподава и до ден днешен със статут на заслужил професор. Занимава се с икономика на околната среда от 70-те години на ХХ век, а колегите му го наричат основател на това направление. 

Пол Ромър получи награда за включване на технологичните иновации в дългосрочното макроикономическо прогнозиране. В научните си работи американецът демонстрира и обосновава, че знанията и произтичащите от тях технологии могат да служат като двигател за дългосрочен икономически растеж. Ромър не е първият, който издига подобни хипотези, но е пионер в математическото моделиране на подобни предположения. Ученият ги представя за пръв път в средата на 90-те години на ХХ в., залагайки основите на теорията за ендогенния ръст.

Ромър е роден на 7 ноември 1955-а в семейството на бившия губернатор на щата Колорадо Рой Ромър и Меатрис Милър. Има две сестри и четирима братя, единият от които - Крис Ромър, е бил сенатор от щата Колорадо. Ученият получава първата си степен - бакалавър на математическите науки, през 1977-а, а през 1983-а става доктор на икономическите науки. Сега преподава  в частната Stern School of Business към Нюйоркския университет. 

От октомври 2016-а до 24 януари 2018-а Пол Ромър заемаше поста вицепрезидент на Световната банка. Работата му в една от главните икономически институции бе запомнена с многобройни скандали. Той обяви война на "щатните икономисти", стремящи се не към достоверност на икономическите данни, а към "изпълнение на поставените задачи". Ромър редовно критикуваше колегите си за фабрикуване на факти и самореклама. Последната капка бе интервюто му, в което заяви, че Световната банка манипулира данните на своя рейтинг Doing Business за политически цели. Той посочи за пример Чили, чийто рейтинг експертите на банката са занижавали умишлено при управлението на президента социалист Мишел Бачелет. В края на краищата американецът бе лишен от всички управленски пълномощия и принуден да напусне институцията.

Лауреатът на Нобелевата награда за икономика получава около 9 млн. шведски крони, което е около 1 млн. долара. През тази година Уилям Нордхаус и Пол Ромър ще си разделят сумата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във