Банкеръ Weekly

Съдби

Само факти

Меркел - най-влиятелна в света
Канцлерът на Германия Ангела Меркел оглави класацията на стоте най-влиятелни жени в света на списание Форбс. Изданието я определи като безспорен лидер на Европейския съюз и ръководител на единствената истински глобална икономика в Европа. След нея се нарежда държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън. Трета в списъка е Дилма Русеф, която в началото на годината стана първата жена президент в историята на Бразилия. Най-възрастната сред влиятелните дами е кралица Елизабет Втора (на 49-о място), а най-младата - 25-годишната звезда Лейди Гага (на 11-а позиция).

Почина Джери Лейбър
На 78-годишна възраст почина Джери Лейбър, автор на тестовете на прочутите хитове на Елвис Пресли - Hound Dog и Jailhouse Rock. Той се прочу благодарение на многобройните песни, написани самостоятелно или в тандем с композитора Майк Столър. Музикалният свят загуби един от най-великите поети на съвременността, - коментира по този повод Тери Стюарт, президент на Залата на славата на рокендрола. - Той не просто пишеше популярни песни, но успяваше да придаде на текстовете си чувствата, които клокочеха в американското общество, преживяващо дълбоки промени.

Компенсация от 3 млрд. долара
Съдът в Маями постанови от кубинската държава да бъдат изискани 2.8 млрд. долара като компенсация за живеещия в САЩ емигрант от острова Густаво Вийолдо. По време на процеса бе доказано, че след идването на Фидел Кастро на власт през 1959-а Вийолдо е бил изтезаван в продължение на пет денонощия. След като напуснал острова, кубински агенти на няколко пъти се опитали да го убият. Съдът установи още, че новите власти на Куба са принудили бащата на Вийолдо, който бил едър предприемач, да се самоубие. Половината от исканата сума е компенсация за конфискуваната собственост на семейство Вийолдо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във