Банкеръ Weekly

Съдби

Калейдоскоп

Фолклорен празник в Бургас
Девет фолклорни състава от седем държави ще участват тази година в 39-ото издание на Международния фолклорен фестивал в Бургас. Групите от Казахстан, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Сърбия и България ще радват с изпълненията си бургазлии и гостите на града от 22 до 26 август. Фестивалът се организира от община Бургас под наслов: Да съхраним завещаното от дедите ни и да го предадем на децата си!, а бюджетът на проявата е 70 000 лева. Новото тази година е, че фолклорното изкуство ще бъде представяно с музика, танц, но и със слово. Входът за всички концерти в летния театър на града ще бъде свободен.
сн. 121398, ТПС Заместник-кметът по образованието и културата, Йорданка Ананиева и творческият директор на фестивала, проф. д-р Стефан Чапкънов, разказаха за проявите в рамките на предстоящия фолклорен празник.

Българското книжовно наследство
В Софийския университет бе открита изложба, посветена на Супрасълския сборник (Codex Suprasliensis), единственият ръкопис от всички запазени кирилски паметници, който е включен в регистъра на ЮНЕСКО Паметта на света. Проектът се осъществява от Института за литература на БАН с подкрепата на Държавния културен институт към Министерството на външните работи и посолството на Република Полша у нас. Езикът на паметника представя преславската книжовна норма от Х в., а изложбата цели да популяризира българското книжовно наследство. След София експозицията ще бъде включена в проекта Пътуващи изложби, за да бъде представена и в други европейски държави.

София събира най-добрите гимнастички
Представителки на най-добрите школи по художествена гимнастика пристигат в България за Световната купа. Турнирът се провежда на 20 и 21 август в софийската Арена Армеец. За надпреварата са акредитирани над 150 гимнастички от 26 страни. Състезанието ще пропусне олимпийската и световна шампионка Евгения Канаева. За сметка на това втората състезателка на Русия, Дария Кондакова, ще мери сили с най-добрите, сред които са и двете български представителки Силвия Митева и Биляна Проданова. Наградният фонд на турнира - 40 хил. швейцарски франка (50 хил. долара) - е осигурен от главния спонсор на събитието Дънди Прешъс Металс. Финалите за Световната купа са в неделя от 16.00 до 19.00 часа, а входът за всички желаещи да наблюдават състезанията е свободен.
сн. 121393, ТПС Мария Гигова, президент на Българската федерация по художествена гимнастика, и Алекс Нестор от Дънди Прешъс Металс представиха през седмицата очакванията си за турнира.

Десет български града, сред които София, Варна, Добрич, Шумен, Кюстендил, Радомир, Ямбол и др., едновременно участваха в Седмицата на меда, която се провежда от 15 до 20 август. Събитието е организирано по инициатива на сдружението Съюз на българските пчелари и се финансира по Националната програма за развитие на пчеларството. Целта да се популяризират пчелните продукти. В рамките на седмицата се провеждат фестивали на меда, изложения и изложби-базари като този на столичния площад Бански, където производители се надпреварват да изкушават минувачите с различни видове висококачествен мед.

За Мюнхен заминаха петима български младежи, които Алианц България изпрати да тренират в Байерн (Мюнхен). Като основен спонсор на Аllianz Arena и официален партньор на германския футболен клуб Алианц посреща 50 младежи от 16 държави, които ще се докоснат до очарованието на професионалния футбол. Алианц България изпрати петима млади футболни фенове, чиито родители са клиенти на дружество от групата на Алианц България Холдинг.

Съборът на Голяма Богородица, или Успение на Пресвета Богородица, е храмов празник на черквата в Драгалевския манастир, който бе отбелязан с тържествена литургия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във