Банкеръ Weekly

Съдби

НАПРАВО ОТ КАФЕНЕТО

Филмовият режисьор Евгений Михайлов е продуцент на документалния филм, който неговият колега Атанас Киряков снима за големия наш художник Иван Кирков. Припомняме, че Националният филмов център отказа субсидия за този проект, което принуди г-н Киряков да търси други източници на средства.

Георги Борисов биг-бенд е поканен да свири на откриването на конгреса на БСП, който трябва да се проведе на 26 ноември в зала №1 на НДК. Сред задължителните пиеси, които ще звучат при влизането на делегатите, са Ален мак, Една българска роза и др. Останалият репертоар ще бъде изграден от популярни пиеси на американските автори Глен Милър, Дюк Елингтън, Каунт Бейзи и др. Финансовата оферта от 500 лв. за музикант е необичайно висока за българската практика в момента.

Спектакълът Ритъм енд блус на Малък градски театър Зад канала бе показан в зала №1 на ЮНЕСКО в Париж като част от Европейския културен сезон и френското председателство на ЕС. Той е дело на Румен Цонев, който като преподавател в Париж и шеф на театралния департамент в Нов български университет има широки контакти във френските културни среди.

До 24 ноември в Националната галерия за чуждестранно изкуство може да се види експозицията Куклите на Япония. Тя включва 71 експоната от различни периоди на това типично за страната изкуство и вече е обиколила много държави в Азия и Европа. Това е втората подобна изложба у нас след Кукеши (дървени кукли), показана през 2003 г. в София.

Антраник Арабиджан, по-известен като Астор, успя да организира и проведе голям международен фестивал на илюзионистите, състоял се в конгресната зала на хотел Рейнбоу плаза. Нека припомним, че първото подобно събитие бе организирано от него и вече покойния Орфи през 1984 година в Новотел Европа (днес Принцес), София.

Българската пианистка Пламена Мангова, която през 2007 г. спечели авторитетния международен конкурс Кралица Елизабет в Брюксел, бе солистка на симфоничния оркестър на БНР при откриването на неговия нов концертен сезон.

Поппевецът Георги Христов замина за Канада, където ще изнесе серия от концерти пред българската диаспора в Калгари, Торонто, Монреал и Ванкувър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във