Банкеръ Weekly

Съдби

НАПРАВО ОТ КАФЕНЕТО

Навършват се 80 години от първото българско радиопредаване, осъществено от инж. Георги Вълков с 40-ватов предавател. То е уловено само в София и околностите, където по статистически данни през 1929 г. има 437 лампови радиоприемници.

Мемориалът на отец Паисий в Банско, построен върху терена на предполагаемата му родна къща, ще бъде официално открит след месец (най-вероятно на 17 или 18 ноември, когато за освещаването ще пристигнат и монаси от българския манастир Св. Георги Зограф в Атон). Мемориалът е дело на арх. Георги Лабов и включва точно копие на автентичната килия на отец Паисий в Хилендарския манастир, в която той е написал История Славяноболгарская.

Наскоро освободеният от поста главен режисьор на Народния театър Иван Вазов Александър Морфов показа в Москва най-новата си постановка. Това е режисьорска версия на пиесата Посещението на старата дама от Фридрих Дюренмат, озаглавена Посещението на дамата. Спектакълът е в театъра на Марк Захаров Ленком, а в главните роли участват децата на известни руски артисти: дъщерята на Андрей Миронов - Мария, синът на Евгений Леонов - Андрей, и др.

Завършилият на 11 октомври международен джазов фестивал в Пловдив, звездата на който бе американският китарист Лари Кориъл, послужи и за символично предаване на директорската щафета от Милчо Левиев на Теодосий Спасов. Кавалджията трябва да подготви програмата за следващата година при очакван бюджет от общината, възлизащ на 95 хиляди лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във