Банкеръ Weekly

Съдби

НАПРАВО ОТ КАФЕНЕТО

Фондацията Блага-Беатрис Елиезер организира журналистически конкурс с мотото Европа в ноти. Първата му проява през май е под наслов Думи по петолинието и обхваща две теми: Защо точно Ода на радостта от Бетовен бе избрана за химн на Обединена Европа и ако днес трябва да предложите химн на ЕС, кое популярно произведение ви се вижда най-подходящо за целта? Конкурсът е под патронажа на еврокомисар Меглена Кунева. Неотдавна тя бе включена и в журито на български литературен конкурс. Очевидно познанията и талантите на г-жа Кунева са в много области и ще продължават да ни изненадват.

Композиторът Георги Костов, несменяем ректор на Националната музикална академия от 1989-а до април 2008-а (дори и като министър на културата), не се е отказал от амбицията си да командва висшето училище. Той настоява пред новия ректор Момчилов да се открие длъжността мениджър, която да му бъде поверена.

Кметът на Казанлък Стефан Дамянов и губернаторът на провинция Луксор в Египет Самир Фараг подписаха споразумение между музеите в двата града за размяна на фотодокументални изложби на археологически открития. Обменът ще се материализира през зимата на 2008-2009 г., а няколко месеца по-късно трябва да се разменят и изложби на оригинални експонати. На Казанлък му предстои да усвои и 54 хил. щ. долара по проект на американското посолство, който ще подпомогне завършването на археологическия комплекс от три могили край Шипка - Шушманец, Хелвеция и Грифоните.

Иван Гранитски, книгоиздател и галерист, пусна на пазара поредната си книга Ловци на метафори. Тя събира в едно неговите авторски есета, посветени на 20 български художници, избрани лично от г-н Гранитски за самостоятелни изложби в салона на издателство Захарий Стоянов. Припомняме, че в своето време от темата се изкушиха отдавна забравеният критик Иван Балабанов, а след него и литераторът Енчо Мутафов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във