Банкеръ Weekly

Съдби

НАПРАВО ОТ КАФЕНЕТО

На 17 април във Виена започна фестивалът Балканска треска, който продължава до на май. Както в предишните години и този път българското участие е значително и стилово много разнообразно. На откриването свири оркестър Карандила от Сливен. На 20 април в клуба Порги и Бес се представи триото на Теодоси Спасов с музиканти от Сърбия и Македония, а навръх Великден в същия клуб свири квартетът на пианиста Антони Дончев.

По повод 130-годишнината от рождението на скулптора Андрей Николов във Враца започна ремонтът на родната му къща-музей. Половината от необходимите 52 700 лв. отпуска общината, а другата част от сумата се набавя чрез дарения. Организира се и художествен конкурс с мото Дух и материя. В София годишнината няма да бъде отбелязана нито от Националната художествена галерия, нито от т.нар. Червена къща, която всъщност е ателието на големия наш ваятел.

На 23 май във Военния клуб се проведе първият официален търг на новосъздадената аукционна къща Ракурси, собственост на реставратора и галерист Емил Чушев (галериите Ракурси и Бохем). Сред лотовете личаха произведения на най-търсените от колекционерите художници, включително и платно на Николай Дюлгеров.

Идеята, лансирана настойчиво от в. БАНКЕРЪ през последните три-четири години, вече е факт. От 4 до 7 юни последователно във Велико Търново, Габрово и Тетевен ще се проведе фестивалната верига Диксиленд в Централен Балкан. В основата на програмите са оркестрите на трите града, отдавна посветили се на по-стария джаз: Роял диксиленд от старата столица, Суинг дикси бенд - Габрово, и Диксиленд -Тетевен.

В Истанбул завърши световният моден фестивал Fashion Lab, който събира 500-те най-известни байъри (купувачи), представители на търговски къщи и бутици от Токио, Лондон, Милано, Ню Йорк и други престижни центрове. За участие със своя колекция от нашата страна бе избрана младата дизайнерка Вероника Вапирова, която с още четирима нейни колеги от цял свят представя младежките тенденции в модата.

На дипломатическо парти в посолството на САЩ свири джазовият състав Бели, зелени и червени от Пловдив, специално поканени за целта и предпочетени пред софийските си колеги. Групата е създадена през 1971 г. от Веселин Николов (1938) и до 2000-а бе щатна към община Пловдив. След закриването й тя се събира инцидентно за фестивални участия или за по-изискани партита.

За децентрализация на Националния институт за паметниците на културата (НИПК) и по-бързо изработване на законопроект настояха участниците в срещата на общините, състояла се във Велико Търново. Поясняваме, че до 1990 г. НИПК имаше филиали във всеки окръжен град, закрити недалновидно и без мотивировка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във