Банкеръ Weekly

Съдби

НАПРАВО ОТ КАФЕНЕТО

Правителството одобри тарифите за правене на копия от фондовете на БНТ, БНР, Народната библиотека и Националната филмотека. Услугата ще е достъпна за граждани и ведомства, които имат личен или професионален интерес към съхраняваните в тези институции произведения. Ще добавим, че БНР и Музикалният отдел на Народната библиотека в продължение на десетилетия практикуват търговска дейност с презаписи, но по собствени, доста различаващи се тарифи. Новата услуга е в съгласие със Закона за меценатството.

За ремонтни и реставрационни работи в резервата Старинен Пловдив пловдивските общинари са поискали от бюджета допълнителни 676 хил. лева. Това се налага заради собствеността върху част от архитектурните паметници. Тя е държавна и общината не може да отделя средства от собствената си хазна. Търси се споразумение между кмета на града и областния управител за изглаждане на конфликта. Преди две години Японският попечителски фонд към ЮНЕСКО отпусна 1 млн. щ. долара за реставрация на седем от най-ценните къщи в Стария Пловдив.

До 19 април ще продължи шестият по ред филмов проект БГ-Ню Йорк 2008 в Скандинавския център на най-големия град на САЩ. Основната програма включва игрални и документални филми, произведени през последните години. За първи път е предвидена и съпътстваща програма с шест късометражни филма от Гърция, Турция, Румъния, Хърватия и нашата страна, които ще очертаят обобщен балкански профил на събитието. За Ню Йорк заминаха български актриси и режисьори с по-забележимо участие в най-новата ни филмова продукция.

В битката за надмощие и престиж сред множеството литературни конкурси състезанието ВИК потърси нов и малко очакван ход. За член на журито е спрягана еврокомисарят Меглена Кунева, чиито познания и критерии в областта на художественото слово са неизвестни. Не е известно и това, дали тя е приела тази висока чест.

Нашумелият в последните две-три години рапър Стоян Роянов Я-я пуска дебютната си в България CD програма до края на април. Първите 200 екземпляра от албума ще бъдат с бонус - тълковен речник От А до Я за напреднали, който ще разяснява необичайните словосъчетания в текстовете на музиканта. На сериозните меломани ще съобщим, че Стоян Роянов има подобен демодиск от Ню Йорк, където живя и работи повече от десетилетие, след като завърши Бъркли скуул ъф мюзик. По това време той бе един от най-търсените клубни кларнетисти, изпълнители на следвоенния джазов стил би-боп. За съжаление у нас е непознат в качеството си на великолепен джаз кларнетист, ако изключим инцидентните фестивални участия в провинцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във