Банкеръ Weekly

Съдби

НАПРАВО ОТ КАФЕНЕТО

Пловдивският съд не уважи иска на семейство Силва и Лаврен Лавренови, претендиращи за собственост върху няколко десетки картини на Цанко Лавренов като негови наследници. Лаврен е внук на известния пловдивски художник и притежател на търговската галерия Лоранъ в София. По решение на съда въпросните картини остават притежание на община Пловдив и ще продължават да са част от сбирката на Градската художествена галерия.

В Димитровград е учредено ново обществено движение, чиято основна задача е превръщането на града в ансамблов паметник на архитектурата от следвоенния период. Организацията има намерение да излезе с аргументирано предложение за включването на Димитровград в списъка от защитени международни културни паметници на ЮНЕСКО.

В самия край на февруари Съюзът на българските филмови дейци свика общо събрание, което трябваше да реши как по-нататък да се ползват имотите му. В пресечна точка на различни интереси и апетити се превърна идеята за продажбата на почивния дом в Лесидрен, изграден преди повече от три десетилетия по инициатива на режисьора Въло Радев в родното му село.

Приблизително 800 хил. лв. ще струва ремонтът и обновяването на Летния театър и парковите пространства около него във Варна, който трябва да приключи до 30 юни. Финансирането ще бъде осигурено от бюджета на общината, а кандидатите за пълния инженерингов проект и реализация могат да подават документи до 17 март. Припомняме, че Летният театър е център на популярния в цял свят Международен балетен конкурс, който се провежда през година. Добавяме и това, че осъвременяването му е първа строителна крачка на Варна в амбицията й да се кандидатира за Европейска културна столица.

Три милиона лева е държавната субсидия за 2008-а, която Министерството на културата ще отдели за финансиране на библиотеките от публичния сектор в България. Сумата е с 50 процента по-висока от миналата година. Най-високият размер на субсидията е 10 хил. лв., а най-ниският - 500 лева. Общо 1317 проекта за регионални, читалищни, училищни и университетски книгохранилища спечелиха подкрепата на държавата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във