Банкеръ Weekly

Съдби

Направо от кафенето

Филмовият оператор Христо Тотев (1939) работи върху игрален филм, изграден върху собственото му досие в Държавна сигурност и последствията от това - професионални и лични - в неговия живот. За целта е привлякъл като сътрудници сценаристът и актьор Руси Чанев и режисьорът Светослав Овчаров. Христо Тотев е заснел филмите Осъдени души, Адаптация, Константин - Кирил Философ и ред други игрални, документални и телевизионни кинопроизведения.

Диригентът Веселин Байчев реализира със студенти от Нов български университет операта на Моцарт Вълшебната флейта. Тя бе показана на сцената в Русе, а вече има покана за задграничен гастрол - в края на март в Прищина. Гостуването ще се осъществи само при условие, че всичките студенти, участници в спектакъла, се съгласят да пеят в столицата на новопровъзгласената република Косово.

Пловдив вдигна двойно таксите за посещение на най-представителните обекти в Стария град: общо 12 лв. за петте възлови обекта в архитектурния резерват - Античния театър и къщите Недкович, Златю Бояджиев, Хиндлиян и Балабановата. Наемите за ползване на подобни къщи при провеждане на културни инициативи стават 50 лв. на час. За кинопродукциите, които снимат в Стария град, таксата също нараства двойно: 1200 лв. дневно за външни и 2000 лв. за вътрешни снимки без ДДС.

Сто шейстет и пех хиляди щ. долара ще струват консервационно-реставрационните работи по три от най-популярните паметници в София: на Царя Освободител, Руския и Докторския. Почти половината от сумата - 75 хил. щ. долара - ще отиде за паметника на император Александър II, който освен от почистване се нуждае и от укрепване на конструкцията. Шейсет и девет хиляди щ. долара са предвидени за Докторския паметник, последната реставрация на който бе преди 15-тина години. Част от парите осигурява общината, а за останалите ще се разчита на дарения. Пред ЕС Столичната община ще кандидатства и с проект за 7.5 млн. евро, с които за три години да се изгради археологична зона от 7300 кв. м в сърцето на града.

Гръцката културна фондация Левентис дари на Националната художествена галерия 73 хил. щ. долара. Сумата ще бъде използвана за реставрация на 14 ценни български икони, зографисани в Черноморските центрове за периода от ХII до ХVII век. Според договора, подписан от президента на фондацията Анастасиос Левентис и директора на НХГ Борис Данаилов, някои от иконите ще бъдат изследвани в лабораториите на Солунския университет. След окончателното приключване на реставрацията 14-те произведения на православното сакрално изкуство ще бъдат показани в специално организирана от Музея за византийско изкуство, Солун, изложба. Събитието е предвидено за 2010 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във