Банкеръ Weekly

Съдби

Направо от кафенето

Кметът на София ген. Бойко Борисов обеща, че езерото Ариана в Борисовата градина ще бъде възстановено до края на юни. Вестник БАНКЕРЪ надлежно отбеляза подписването на договора с фирмата Профудис ЕООД и зачака напълването на езерото с вода, с лодки и водните колела. Уви! Изтекоха три месеца, а боклучарникът в началото на парка си е все същия. В кафенето запознатите коментират, че спечелилият през 1995 г. конкурса на Столичната община проект на арх. Александър Найденов никога няма да се реализира. Потвърждава го и главният архитект на града Петър Диков, зает да съгласува построяването на временно заведение Ариана. Оправданието - теренът е резерват на парковото изкуство и като държавна собственост е под юрисдикцията на областния управител.
Регионалният исторически музей в Русе се сдоби с ценно дарение. Задържаните от митницата в града и гранична полиция археологически находки бяха предоставени за експозицията на музея. Най-ценен е 26-килограмов меден слитък от античността, който предхожда сеченето и оборота на монети на о. Крит. Има и над 4500 монети от различни периоди на античността и Средновековието.
Регионалният исторически музей във Варна продължава летните си разкопки в региона. В Каварна към екипа, който разкопава древна тракийска могила, са се присъединили 18 белгийски скаути, които след приключване на работата ще направят опознавателна екскурзия из България.
Министърът на финансите предостави от държавния бюджет за 2006 г. 360 хил. лв. по бюджетите на Министерството на културата и Министерството на държавната администрация и административната реформа. Вестник БАНКЕРЪ вече съобщи, че за козметични поправки по фасадата на бившето ВМЕИ Ленин на площад Васил Левски са предвидени 50 хил. лева. Добавяме и останалите целеви суми: 120 хил. лв. за изложбената зала за гостуващи експозиции на Националната галерия за чуждестранно изкуство; 121 хил. лв. за ремонтни работи в Дом Витгенщайн във Виена; 50 хил. лв. за реконструкция на подовата настилка на сцената в Античния театър, Пловдив.
Във Виена се проведе фестивалът Рома лепши, посветен на европейската ромска музика. Особено голям успех имаше съставът Джаста праста на акордеониста Мартин Любенов, който представи любопитна смесица от цигански напеви, импровизационен джаз, френски мюзет и кубинска салса. Любенов постоянно живее и работи в австрийската столица и редовно кани за участия свои мургави събратя от България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във