Банкеръ Weekly

Съдби

НАПРАВО ОТ КАФЕНЕТО

Античният театър в Пловдив е възстановен в периода 1979-1981 г. и е обявен за паметник от национално значение. Този статус го прави безспорна държавна собственост. Предвид аварийното състояние на театъра обаче упорито се говори за деактуването му като публична общинска собственост. Само че това изисква ред процедури: решение на Общинския съвет, подписване на договор между областната и общинската администрация с конкретни условия за стопанисване, съгласуване на договора с Мминистерството на културата, превидени бюджетни средства за ремонт в община Пловдив и др. Докато преговорите се затягат, Античният театър продължава да се използва за различни, главно културни инициативи: Вердиевия оперен фестивал, предстоящото гостуване на големия американски джазмен Били Кобъм през септември и т.н.

Остров Св. Кирик до Созопол се превърна в територия, върху която кръстосаха предприемачески интереси двама руски милионери, от една страна, и общината на града - от друга. И двамата претенденти имат намерение да строят голям курортен комплекс с казина и яхтено пристанище. Засега надмощие няма никой от тях, защото все още не е уточнена собствеността върху терена. Както е добре известно, о-в Св. Кирик принадлежеше на военноморския ни флот. И макар поделението да се разформирова и военните да напуснаха острова, там са останали тяхната база и имущество.

Третяковската галерия в Москва отбеляза своята 150-годишнина с молебен и полагане на венци на гроба на търговеца Павел Третяков в Новодевичето гробище. За целта от САЩ пристигнаха трима негови наследници, които присъстваха и на откриване на изложбата Братя Павел и Сергей Третякови. Показани са картини, дълги години съхранявани в депата на галерията и практически неизвестни на широката публика.

Композиторът и пианист Милчо Левиев се е срещнал с ръководството на Министерството на културата, за да потърси финансова помощ за своя проект да възстанови в по-съвременен вид театралната музика на учителя си Панчо Владигеров. Както е известно, Владигеров работи в творческия екип на режисьора Макс Райнхард до 1932 г. и пише музиката за много от неговите спектакли в Дойчес театер. Г-н Левиев е получил любезното уверение, че идеята му ще бъде обсъдена в министерството и допълнително ще му се даде отговор. По неписаните правила на българската администрация това означава отказ за финансиране на намерението.

Статуята на свободата в Ню Йорк на о-в Либерти (на 2.5 км южно от Манхатън) бе затворена за посетители след терористичния акт на 11 септември 2001 година. След подобряване на мерките за сигурност за посещение през лятото на 2004-а бе отворена долната част на монумента. През миналия месец бе отворена и наблюдателната площадка в короната на статуята, като за осигуряване на безопасността на туристите Конгресът на САЩ отдели един милион долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във