Банкеръ Weekly

Съдби

НАПРАВО ОТ КАФЕНЕТО

Поетът и преводач от френски език Кирил Кадийски, директор на Българския културен център в Париж, подаде оставка. Слуховете са, че той се принудил да прибегне до крайната мярка поради нежеланието му да участва в интригите сред българската колония. През лятото центъра напусна и заместник-директорът му пианистът Иван Дреников. Мотивът за тази му постъпка остана неизяснен както във Франция, така и в България.

Пени Раева, доскорошен директор на Новогодишния музикален фестивал, организиран и провеждан от НДК, е произведена в длъжност заместник генерален директор на двореца и ще бъде дясна ръка на Христо Друмев. Припомняме, че тя започна работата си като секретарка на г-н Друмев. Със самостоятелната организация на Новогодишния музикален фестивал продължава да се занимава Мариана Василева, доскорошен помощник на Пени Раева.

Фондацията Джордж Сорос, която в края на настоящата година приключва програмата си за България и напуска страната, е обявила за продан колекцията си от картини и други произведения на изкуството. Говори се, че пръв е проявил интерес към сбирката бизнесменът Тодор Батков, макар да е малко вероятно той да я закупи като комплект.

При пребиваването си в Париж академик Светлин Русев се е похвалил с добрите продажби и още по-добрите цени на рисуваните от него портрети в чужбина. На въпроса коя е най-високо изтъргуваната картина той отговорил, че това е портрет на Ванга, продаден за 80 хил. щ. долара. Добрите познавачи на международния пазар у нас и зад граница твърдят, че това е малко вероятно.

Англичанинът Едуард Вик връчи за втори път годишната награда за български роман ВИК (с 10 хиляди лева и издание на английски език) на писателя Емил Андреев. Този път оценката на четиричленното професионално жури съвпадна с мнението на читателите и единодушно за роман на 2004 година бе признат Стъклената река. До последния тур бяха номинирани произведенията на Анжел Вагенщайн, Атанас Наковски, Георги Гроздев, Роджър Дож, Милен Русков и Емил Андреев. Общия брой на участвалите романи, издадени през 2004 година, бе 38.

Facebook logo
Бъдете с нас и във