Банкеръ Daily

Съдби

19 българи пристигнаха на Антарктида

Българските антарктици пристигнаха на ледения континент. Проф. Христо Пимпирев и групата от 18 души с него най-накрая успяха да се доберат благополучно до българската база „Св. Кл. Охридски” на Антарктида, съобщи Нова телевизия. 

Свирепа буря е възпрепятствала слизането на екипа от кораба и придвижването до базата. Те са изчакали по-благоприятни условия на борда на испанския кораб „Есперидес”, който е бил пред българската база още в петък следобед. Поради лошото време и силно вълнение, багажът на групата е свален на съседната база „Хуан Карлос I” и ще бъде транспортиран до българската база при подходящи атмосферни условия.

Към 10 февруари Паметникът на кирилицата ще бъде пренесен и монтиран до българската база на Антарктида. Паметникът ще бъде пренесен до ледения континент с испански кораб от Чили, където ще се качи последната група от трима български учени от юбилейната експедиция.

Паметникът ще бъде монтиран така, че да не наруши крехкото екологично единство на континента. "Трябва да опазваме тази уникална природна среда и само с три болта ще бъде захванат паметникът за една скала, без да се излива бетон и да се използват други материали“, обясни Пимпирев. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във