Банкеръ Daily

Съдби

През 1966 г. е роден "бащата" на Уикипедия - Джими Уелс

На днешния ден през 1966 г. в град Хънтсвил (щата Алабама в югоизточната част на САЩ) е роден Джими Донал Уейлс (Jimmy Donal "Jimbo" Wales), известен като Джимбо.

Джими Уейлс е основателят на Уикипедия и също съосновател на компанията "Уикия" заедно с Анджела Бийзли. Предприемачът е председател и на управителния съвет на Фондация "Уикимедия".

Фонсацията е родителската организация на Уикипедия, Уикиречник, Уикицитат, Уикикниги (включително Уикиджуниър и Уикиверситет - Wikiversity), Уикиизточник, Общомедия, Уикивидове, и Уикиновини. Тя е организация с нестопанска цел, базирана в Сейнт Питърсбърг във Флорида. Съществуването на фондацията е официално обявено на 20 юни 2003 г. от съоснователя на "Уикипедия" Джими Уейлс. През април 2005 г. тя е одобрена от данъчните служби на САЩ като образователна фондация, което означава, че всички дарения за нея се приспадат от данъците, които дължат дарителите.

За проектите на Wikipedia Fondation Джимбо казва, че това е "опит да се създаде и разпространи свободна многоезична енциклопедия от възможно най-високо качество на роден език за всеки един човек на планетата". Името на проекта "Уики" произлиза от хавайската дума уики-уики, която означава буквално "бързо-бързо", както се нарича и автобусна линия на международното летище в Хонолулу.

"Представете си един свят, където всеки човек на планетата има достъп до цялото човешко познание. Да създам и доставя свободна енциклопедия с най-високо възможно качество до всеки отделен човек на тази планета на неговия собствен език – това съм аз. Това правя. Това е целта на моя живот", казва Джимбо.

Баща му е бил управител на бакалница, а майка му е ръководила частно независимо училище, където Джими е получил началното си образование. Понастоящем той живее в Сейнт Питърсбърг, щата Флорида.

Facebook logo
Бъдете с нас и във