Банкеръ Daily

Съдби

Йозеф Грол изобретява бирата Пилзнер

На днешния ден през 1813 г. е роден Йозеф Грол (Josef Groll), баварски пивовар, станал известен с изобретяването на бирата - Пилзнер.

Гражданите на град Пилзен, Бохемия (в днешна Чехия), вече не били доволни от бирата от вида Oberhefenbier. Те публично изсипват няколко бурета с бира, за да привлекат вниманието към лошото й качество и краткия срок на годност. Решено е да се изгради нова пивоварна, която да е в състояние да произвежда бира с по-дълъг срок на съхранение. Към този момент, това е пивото от вида на т.н. "баварска бира", тъй като ферментацията на дъното за първи път става популярна в Бавария и се разпространява оттам. Климатът в Чехия е подобен на този в Бавария и съществува възможността за съхранение на лед през зимата и охлаждането на ферментационните резервоари с бира до 4 до 9 градуса за около година, което е необходимо за ферментацията при дъното.

Баварската бира има отлична репутация и затова баварските пивопроизводители са водещи в търговията с бира. По този начин (и не само за гражданите на Пилзен) е построена нова пивоварна, но също така са наети и майстори пивовари, един от тях е Йозеф Грол. Бащата на Йозеф е собственик на пивоварна в Вилсхофен (Долна Бавария) и отдавна експериментира с нови рецепти за създаване на бира посредством ферментация при дъното.

На 5 октомври 1842 г. Грол произвежда първата партида от бира Urquell, която се характеризира с използването на мека бохемска вода, много блед малц и хмел от Сааз. За първи път пивото от този вид е представено на клиентите в заведенията Zum Goldenen Anker, Zur Weissen Rose и Hanes на 11 ноември 1842 г. и е много добре прието от населението.

Йозеф Грол веднага подписва договор за майстор на пивоварната "Burgerliches Brauhaus" (Пивоварна на гражданите) в Пилзен, който изтича на 30 април 1845 г., но не е подновен. По тази причина той се завръща в родния си град Вилсхофен, като малко по-късно наследява пивоварната на баща си.

Йозеф Грол умира на 22 октомври 1887 г., на 74 годишна възраст, на масата на "редовните посетители", в кръчмата Wolferstetter Keller във Вилсхофен, докато пиел бира.

Пивоварната Groll вече не съществува. Части от нея, обаче, са закупени от Wolferstetter - друга пивоварна, разположена във Вилсхофен. В нея все още се произвежда бира - Josef Groll Pils, в чест на създателя на бирата от вида Пилзнер.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във