Банкеръ Weekly

Съдби

Днес е Световен ден на книгата и авторското право

Световният ден на книгата и авторското право (на английски: World Book and Copyright Day (International Day of the Book, World Book Days)) е определен за честване от ЮНЕСКО при ООН. С празнуването на този ден в целия свят, организацията се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право. Денят е отбелязан за първи път през 1995 година. У нас също се празнува от тогава.

23 април e символична дата за световната литература. На тази дата през 1616 г. са починали Сервантес и Шекспир.

Това също така е датата на раждане или смърт и на други изтъкнати автори като френския писател-романист Морис Дрюон (прочут с поредицата си от исторически романи в стила на Александър Дюма - баща, издадени през 50-те години – "Прокълнатите крале") , лауреата на Нобелова награда за литература исландеца Халдоур Лакснес (1955 г., автор на романи със социална тематика) и руснака Владимир Набоков, който става известен с романа си "Lolita" (1955 г.).

Това прави естествен избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целия свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.

Идеята за този празник произхожда от Каталуня, където на 23 април, денят на св. Георги Победоносец (покровителят на Каталуня), традиционно се подарява книга.

Днес в Каталуня е Празник и на любовниците (подаравя се книга и роза като знак за любовен трепет). Празникът е в чест на Сервантес и Шекспир.

Facebook logo
Бъдете с нас и във