Банкеръ Daily

Съдби

1,2 милиона души ходиха по вода по оранжевите кейове на Кристо

Инсталацията "Плаващите кейове" на Кристо Явашев беше  закрита. Само за 16 дни тя бе посетена от над 1 200 000 души, които искаха да ходят по вода.

Плаващата оранжева конструкция в италианското езеро Изео е посетена средно по 72 000 души на ден. Уникалната пешеходна пътека бе с дължина 3 километра, ширина 16 метра,  и свързва островите Монте Изола и Сан Паоло с брега. Инсталацията струва 16 милиона евро и беше финансирана с продажбата на рисунки и подготвителните проекти.

Вчера се проведе флашмоб, кръстен Христос по Кристо, а идеята бе да дойдат хора, дегизирани като Христос, които да ходят по водата.

Според италианската преса творбата на Кристо "Плаващите кейове" е приключила с огромен успех, а посещенията са два пъти повече от очакванията на организаторите.

След приключването на изложбата италиански природозащитници предложиха на Кристо да опакова циментов завод в община Ломбардия.

Докато хиляди посетители от цял свят преминаха от оранжевата пътека, у нас, особено в социалните мрежи, избухна спор дали Кристо прави изкуство. Конфликтът бе запален от изказване на социалиста Александър Симов. "Гледах някакъв захаросан репортаж за новата инсталация на Кристо "Плаващите кейове" в Италия. Вече 10 минути се опитвам да схвана как това минава за изкуство. Творчеството на Кристо е апотеоз на пиара. Опаковка без съдържание. Мегаломания в името на самата мегаломания. Това е култура за консуматори, флирт с глобалния полуидиот, който е чел оттук-оттам, но умира да се чувства значим, умен и възвишен. Инсталации, които нищо не означават, но пък стават медийна дъвка. Мляскане за очите, но нула калории за душата. И в това сигурно нямаше да има нищо лошо, ако не беше това медийно пърхане, тази нагла снобарщина, която настоява производителят на консуматорска баналност да бъде обявен за гений“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във