Банкеръ Weekly

Съдби

Само факти

Рекорден брой журналисти в затворитеВ доклада на международната неправителствена организация Комитет за защита на журналистите, публикуван в Ню Йорк, се казва, че през 2012-а в затворите по света са се озовали рекорден брой журналисти - 232 човека. Това е с 53-ма повече, отколкото през 2011-а и надхвърля предишния рекорд от 1996-а - 185 души. На първо място по брой на журналистите затворници е Турция - 49, следвана от Иран - 45, и Китай - тридесет и двама. В първата десетка по този печален показател фигурират още Еритрея, Сирия, Виетнам, Азербайджан, Етиопия, Узбекистан и Саудитска Арабия.


nbsp;


Данъчният беглецЖерар ДепардийоРешението на Жерар Депардийо да се премести от Франция в Белгия, за да плаща по-малко данъци, предизвика бурни реакции сред съотечествениците му. Жан Галю, депутат в Националното събрание от управляващата Социалистическа партия, предложи актьорът да бъде лишен от френско гражданство. По думите му постъпката на Депардийо е дълбоко егоистична, особено в сегашната сложна икономическа ситуация. Във връзка с това парламентаристът предложи да се приеме закон, който да задължава данъчните бегълци да възмездяват държавата с всички полагащи се плащания, а при отказ да бъдат лишавани от гражданство.


nbsp;


Джедаи, сциентолози и сатанисти според преброяванетоСпециалистите, анализиращи данните от преброяването на населението на Великобритания през 2011-а, стигнаха до удивителни изводи. Оказа се, че в страната живеят 177 хил. човека, които се определят като рицари-джедаи. Около 6.2 хил. души са посочили музикалния стил heavy metal в графата религиозна принадлежност. Други 2.4 хил. считат себе си за сциентолози. Сатанисти в Англия и Уелс са почти 2 хил. човека. А административният център на графство Норфолк - Норидж - бе определен за Столица на безбожието, тъй като според данните 42.5% от местните жители не изповядват каквато и да било религия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във