Банкеръ Weekly

Съдби

Краят на една кариера

Генералният директор и главен редактор на Би Би Си Джордж Ентуистъл подаде оставка на 10 ноември. Повод за оттеглянето му стана предаване на програмата на BBC, Newsnight, в което известен политик консерватор бе обвинен несправедливо в развращаване на малолетни. Преди време Newsnight се оказа в центъра на друг скандал заради неочакваната отмяна на предаване за бивш водещ на Би Би Си, който пък бе обвинен в педофилия.


Последният етап от кариерата на Джордж Ентуистъл се оказа твърде скоротечен и изключително неуспешен. Той прекара на ръководния пост на една от най-големите и най-влиятелни медийни корпорации в света едва 54 дни, което е абсолютен рекорд за Би Би Си. За тези два месеца около компанията се разразиха един след друг два шумни скандала.


Неприятностите започнаха веднага след назначаването на Ентуистъл на поста генерален директор и главен редактор на Би Би Си на 17 септември 2012-а. На 30 септември няколко водещи британски вестници обявиха бившия водещ на Би Би Си и един от създателите Top of the Pops, Джими Савил, в развращаване на малолетни. Още на следващия ден историята прерасна в скандал от национален мащаб. Започнаха да се появяват изявленията на все повече жертви на Савил, докато постепенно се изясни, че през 60-те и 70-те години на ХХ в. водещият, който вече е покойник, вероятно е бил съпричастен към десетки, ако не и стотици случаи на посегателства и изнасилвания.


А след още два дни започнаха атаки срещу самата компания. Установи се, че предаването, посветено на съмнителните похождения на Джими Савил в годините на бурната му младост, трябвало да бъде излъчено от Би Би Си още през декември 2011-а. Но разследването Newsnight така и не било излъчено в ефир. Може би защото били изминали едва 30-ина дни от смъртта на 84-годишния водещ. Или пък защото компанията се подготвяла да посвети на Савил нещо като посмъртен панегирик във вид на коледна серия от предавания за неговия творчески път и големите му заслуги.


Историята със Савил заплашваше (и продължава да заплашва) Би Би Си с изключително неприятни последици. В хода на полицейското разследване бе установено, че много високопоставени сътрудници на корпорацията - както бивши, така и действащи, не биха могли да знаят за наклонностите на легендарния водещ. А той, ако се вярва на разказите на пострадалите, развращавал малолетните гости на своите предавания едва ли не в гримьорната след ефир.


Но да се върнем към Ентуистъл. Новоназначеният генерален директор сякаш беше твърдо решен да оцелее в сложната ситуация. Той се извини на жертвите на Джими Савил (много преди края на следствието, което трябва да потвърди или да опровергае неговите злодеяния). А след края на разследването Ентуистъл разпореди извършването на две вътрешни проверки за това, дали ръководството на Би Би Си е знаело за престъпленията на Савил и защо разследването на журналистите от Newsnight не е излязло на екран.


Джордж Ентуистъл обаче така и не можа да понесе следващия удар. Той се стовари на 2 ноември, когато програмата Newsnight излъчи в ефир сюжет за група педофили, действащи през 70-те и 80-те години на ХХ в. в северната част на Уелс. Журналистите бяха издирили един от пострадалите, който охотно разказа, че сред извратените имало и високопоставен политик консерватор. Името му в предаването не бе споменато, но разказът на жертвата беше толкова подробен, че медиите без особен труд установиха, че става дума за 70-годишния Алистър Макълпайн. Той е бивш член на Камарата на лордовете и съветник на Маргарет Тачър. Престарелият барон, както би могло да се очаква, тутакси подаде съдебен иск срещу Би Би Си.


За разлика от историята с похожденията на Джими Савил, новият скандал не само удари по репутацията на Би Би Си и отдела за журналистически разследвания, подготвил сюжета за Newsnight, но и върху реномето на самия Джордж Ентуистъл. По думите му той не знаел за подготовката на предаването и дори научил за разразилия се скандал от вестниците. Медиите пък веднага лепнаха на генералния директор прозвището Нелюбопитния Джордж, по аналогия с Любопитния Джордж, герой на серия книжки и анимационни филми за най-малките.


Историята с ноемврийското предаване на Newsnight твърде много прилича на опит за отвличане на вниманието на зрителите от Джими Савил чрез разказ за педофили, проникнали едва ли не в правителството. Поведението на главния герой, който впрочем се отказа от думите си, пък навежда на мисълта за предаване, целящо още по-голямо дискредитиране на Би Би Си. Ако Ентуистъл е знаел за него (а главният редактор би трябвало да е уведомен за разработката на подобни пикантни сюжети), значи се е хванал за сензацията, без да провери фактите. А това е връх на непрофесионализма. Ако пък наистина не е подозирал за подготовката на предаването за педофилите, възниква въпросът: - с какво всъщност се е занимавал, докато е бил на работа.


На 9 ноември Ентуистъл се извини за непрофесионално подготвеното предаване, а на следващия ден обяви оставката си в пряк ефир. Той обаче не успя дори да се оттегли с достойнство. Върху главата на топмениджъра се посипа нова вълна от критики, след като се изясни, че ще си тръгне с 1 млн. и 300 хил. британски лири компенсация. Той ще вземе една трета от парите веднага, а останалите ще получава като пенсия, когато се оттегли от активна трудова дейност. Решението за обезщетението бе взето от попечителския съвет на корпорацията, оглавяван от председателя лорд Крис Патън. Тази стъпка предизвика сериозна критика от страна на местните медии и от редица официални представители. Председателят на комитета на Камарата на общините в британския парламент по въпросите на културата, средствата за масова информация и спорта Джон Уитингдейл заяви, че би искал да изясни защо попечителският съвет е преценил подобно решение за допустимо.


Иначе казано едва ли може да се измисли по-лош край за една кариера. А Джордж Ентуистъл е работил в Би Би Си в продължение на 23 години, като е изминал пътя от стажант до главен редактор. Очевидно той се оказа неподготвен да оглави корпорацията в толкова тежки времена. Според мнозина оставката на Ентуистъл само показва, че той от самото начало е бил негоден за ръководния пост и за това е напуснал кораба по време на буря.


Най-вероятно Би Би Си ще се справи с тази буря. Двете неприятни истории едва ли биха могли да сринат една от най-авторитетните медийни корпорации в света. Затова пък е очевидно, че са необходими структурни промени, така че бъдещият главен редактор да не научава за най-скандалните сюжети от други медии.


Първите крачки в тази насока са вече налице. След оттеглянето на Ентуистъл, шефът на новинарската служба на Би Би Си - Хелън Боудън - отказа да изпълнява задълженията си. Тя обясни своето решение с необходимостта да се внесе яснота в субординацията. За временен генерален директор на корпорацията е назначен Тим Дейви. В най-скоро време предстои да бъде обявено името на човека, който ще оглави Би Би Си и ще ръководи провеждането на отдавна назрелите реформи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във