Банкеръ Weekly

Съдби

Само факти

Китайският лауреат


Тазгодишният лауреат на Нобеловата награда за литература Мо Ян е виден писател в Китай. Може би не най-популярният, но един от най-авторитетните. Той е председател на Съюза на писателите в страната и този пост го задължава да бъде лоялен към управляващата комунистическа партия. Затова мнозина журналисти разчитат връчването на Нобеловата награда за литература на Мо Ян като политически жест към цялата държава. И това заключение не е лишено от логика. Нобеловият комитет никога не е глезил Китай с внимание, нещо повече - досега връчваше награди на дисиденти, което само предизвикваше гнева на местните власти.


nbsp;


Другите отличени


Американските учени Робърт Лефковиц и Брайън Кобилка спечелиха Нобелова награда за химия за изследванията на G-протеин свързани рецептори. С отличието за медицина бяха удостоени японският учен Шиния Яманака и американският професор Джон Гърдън за откритието си, че зрелите клетки могат да бъдат препрограмирани в плурипотентни. А Дейвид Уайленд и Серж Арош станаха лауреати на Нобелова награда за физика за разработки в областта на квантовата оптика, които откриват нови възможности за създаване на по-бързи изчислителни структури и телекомуникационни системи и по-точни хронометри.


nbsp;


По-малко пари за наградените


Нобеловите награди се състоят от златен медал, диплом и парична сума. През тази година отличието е придружено от чек на стойност 8 млн. шведски крони , или 1.21 млн. евро, като паричната награда беше намалена с 20 процента. Съветът на директорите на Нобеловия фонд обясни своето решение с икономическата криза. В официалното изявление се подчертава, че през последните години разходите за дейността на нобеловите комитети и изплащането на възнагражденията на лауреатите надхвърлят доходите от вложения капитал.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във