Банкеръ Daily

Бизнесменът Цън Цон в „СТУДИО БАНКЕРЪ“:

За разлика от Васил Божков, Джак Ма няма да напусне страната

Корупцията е неизкоренима, важното е да е с мярка

Китайски синдром

Без да съм запознат в подробности, има и прилики, и разлики в казусите на Джак Ма в Китай и на Васил Божков в България. Разликата е, че Джак Ма няма да може да напусне страната като Божков. Приликата е в методите на репресии – и тук, и там държавата притиска, без да е минало съдебно дело.

Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ бизнесменът Цън Цон, председател на Съвета за икономически и дипломатически отношения и съветник в Дипломатическия институт към МВнР по въпроси, свързани с Китай.

Вижте цялото интервю с Цън Цон тук:

https://www.youtube.com/watch?v=eBsjNKztIaA&feature=youtu.be

Властта ли ражда корупцията или корупцията контролира властта в България?

Как свърши приказката за Алибаба и има ли актуална информация за съдбата на най-богатия китаец Джак Ма?

Добър пример ли е смъртната присъда за пачки и кюлчета в шкафчето на Лай Сяомин?

Законно ли е в Китай да бъдат отнемани бизнеси в полза на държавата?

Как Китай се присмя на американската демокрация?

В интервюто Цън Цон каза още:

Осъденият на смърт Лай Сяомин е бил шеф на голяма държавна инвестиционна компания, която е събирала и инвестирала лошите кредити на различни банки. На тази база са се разигравали и корупционните схеми. В Китай законите срещу корупцията са изключително строги още от времената на императорите.

За протестиращия прагматичното мислене трябва да е: независимо дали съм ляв или десен, аз знам, че има субект, който може да реши проблемите ми, защото има шанс да влезе в парламента. Не го харесвам, но ще го подкрепя.

България има много проблеми и за мен най-големият е в образованието. Проблем са и ниските заплати в администрацията, което също поражда корупция. Ако човек има остра нужда в къщи, може и да се възползва от некоректна ситуация.

Само когато има смяна на кръвта стават промени. Проблемът е, че в България хората много бързат, а добрите и трайни неща стават бавно. Хилядолетните народи, каквито са китайският и българският трябва да знаят това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във