Банкеръ Daily

Студио Банкеръ

Васил Велев: Предстои дългова спирала за заплати и пенсии

Ударените от кризата са в икономиката, а не в бюджетната сфера

В бюджета за обществено осигуряване за 2021 г. е заложено сближаване на границата между минимална и медианна пенсия – това на практика изравнява пенсиите на хора с различен осигурителен принос и тези, които по различни причини са работили по-малко, ще получат приблизително същото осигуряване като онези, които са били със средни доходи, висше образование, добра квалификация. Освен че е несправедливо, това кара бъдещите пенсионери да се ориентират към сивия сектор – осигуровка на минимален доход и пари в пликчета. Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ Васил Велев, председател на УС на АИКБ.

Вижте цялото интервю с Васил Велев тук:

https://www.youtube.com/watch?v=srG346DqdoY&feature=youtu.be

В интервюто Васил Велев каза още:

В криза трябва да се подпомагат пряко пострадалите и тези, които ще ни издърпат от нея.

Делът на разходите ни в сектор сигурност е най-високият в целия ЕС.

„Абонатите“ за обществени поръчки изкривяват пазара.

След последната актуализация на бюджета за текущата година са заложени 5,2 млрд. дефицит, а за следващата се планират 4,9 млрд. За две години ще се реализира дефицит от над 10 млрд. т. е. ще бъдат похарчени вповече, отколкото са спечелени.

Раздаването по 50 лв. на калпак на пенсионерите е популизъм – то противоречи както на принципите за социално подпомагане за най-нуждаещите се, така и на принципите на пенсионната система.

В криза трябва да се подпомагат пряко пострадалите от нея и тези, които ще ни издърпат от кризата.

Пострадалите от кризата са в икономиката, а не в бюджетната сфера. В бюджетния сектор заплатите са увеличени с 10% тази година и предстоят нови увеличения с 30%. А тези, които изработват заплатите на администрацията, са със стагнирани доходи.

Делът на разходите ни в сектор сигурност е най-високият в целия ЕС. Нито е правилно, нито е справедливо.

България в момента има най-високите цени на електрическа енергия за индустрията в целия ЕС.

За да дойдат тези европейски пари, първо трябва да има планирана реформа, защото парите вървят по проекти, които произвеждат реформи, те няма да се раздават произволно, пък ние да правим каквото решим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във