Банкеръ Daily

Локален терен

Трайчо Трайков: Имаше време, когато хората всеки ден питаха „Днес какво ще е ДДС-то?“

Най-големият риск е да се стигне до стагфлация

Възможни са различни нива на намеса на държавата в икономиката. Регулацията е най-чистият, най-безспорният и най-евтиният способ. Ако се докаже картел и компаниите в него бъдат глобени с 10% от оборота – а в този сектор това са стотици милиони – дали те няма да преценят, че ще им излезе по-евтино да се съобразят с правилата? Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Вижте цялото интервю с Трайчо Трайков тук:

https://www.youtube.com/watch?v=wQLDQ2dMbBo&feature=youtu.be

В интервюто Трайков каза още:

Здравните новини са положителни и надеждата е че кризата ще е V-образна. U-образният модел с по-дълго влачене по дъното не се сбъдва.

Сега в картината се пренаредиха много неща и започна „мислене извън шаблона“ – дали пък това, което изглеждаше немислимо няма да надхвърли очакванията ни. Най-големият риск е да се стигне до стагфлация – стагнация плюс инфлация. Другият лош сценарий е „японската болест“ – дългогодишен нисък ръст е дефлация, но той е по-малко вероятен.

Не съм сигурен, дали безвъзмездните пари биха раздвижили икономиката. В такава ситуация хората и бизнесите биха ги използвали по-скоро като резерв, отколкото като харчене. Аз смятам, че е оправдано да се действа по-внимателно.

За нова нормалност се говори отдавна, още от времето на дебата за постистината – досега сме имали някаква истина, сега всеки може да постигне нова, като пообоснове дадена теза. Даже в България бяхме пионери в тази посока.

А иначе западноевропейският политически модел действително трябваше да се реформира – причините сега се виждат ясно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във