Банкеръ Daily

Конституционният пасианс

Стефан Софиянски: Защо гербаджиите говорят за рестарт, нали управляваха прекрасно?

Без прехода, който отрича, Борисов щеше да работи като партиен секретар в пожарната

В моя проект за конституция съм се ръководил от това, че тя трябва да отразява организацията на обществото - как то излъчва хората, които да го представляват, а не да го управляват, в какви институции се разпределят те, какви са отношенията между тези институции и къде е мястото на гражданското общество. Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ бившият министър председател Стефан Софиянски.

Вижте цялото интервю с г-н Софиянски тук:

https://www.youtube.com/watch?v=cSytZt4L98k&feature=youtu.be

В интервюто Стефан Софиянски каза още:

Стига сме правили конституции на ура и на палатки – 1991 г. беше така, сега историята се повтаря. Не е сериозно.

Във внесената от ГЕРБ конституция гражданското общество не фигурира като функция. Усеща се силен хаос в управлението, имаме недобре дефиниран министерски съвет, в който не е ясно кой за какво отговаря. Какви са функциите на иначе стараещия се вицепремиер Дончев? Валери Симеонов на какво беше министър? Не може да си министър на нищото. Хаосът се усеща на всички нива в държавата. Учените от БАН взеха категорична позиция. Именно затова трябва да съградим наново организацията на нашето общество.

Къде щеше да работи днес Борисов без прехода? Най-вероятно като партиен секретар в пожарната.

Написал съм, че България е република със споделено управление. Развитието и управлението на страната да се споделя между институциите. В сегашната конституция е заложено противопоставяне на институциите.

Президентът е директно избран и трябва да има право на законодателна инициатива. Така ще се получи съвместна работа.

Друго противоречие на местно ниво е между кмет и областен управител. Кметът е пряко избран, към кметството има общински съвет, а областният управител, който е назначена от правителството политическа фигура, има правото да отменя решенията на избраните от народа.

В съдебната система квотният принцип предполага зависимости – аз те предлагам, ти ми връщаш услугата.

Една система е независима или когато се избира директно от хората, или когато се самоуправлява. Аз предлагам съдебната система да е самоуправляваща се – съдиите организират вътрешен избор и си избират ВСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във